Met de Big Brother Awards worden telkens de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar te kijk gezet. De prijzen worden uitgereikt door een jury van privacy-experts en door het publiek.

BBA 2017 OVERHEIDSBESPIEDING

Vandaag 25 juni zou George Orwell, auteur van de klassieker ‘1984’ waarin Grote Broer iedereen in de gaten hield, 114 jaar geworden zijn. Ondertussen wordt zijn schrikbeeld, waarin de overheid alles voor ons bepaalt, steeds meer werkelijkheid. Ter ere van Orwell nodigen wij je alvast uit voor de Big Brother Awards 2017.

Wanneer? Vrijdag 13 oktober 2017 van 13u30 tot 20u30

Waar? Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Brussel

Wat? Een inhoudelijke namiddag met aansluitend een boeiende awardshow. In de weken voorafgaand aan het evenement kan er online gestemd worden op de verschillende kandidaten.

Waarom? Ook dit jaar werd er stevig ingehakt op ons recht op privacy, niet in het minst door onze eigen overheid. Deze editie focust daarom op ‘overheidsbespieding’.

Tip van de sluier? Net als de voorgaande edities is datapanik ook dit jaar een van de partners van de Big Brother Awards. We zijn al volop bezig met de selectie van onze nominatie.

Meer weten? Meld je aan via de website van de Big Brother Awards om op de hoogte te blijven van het programma.

BBA 2016 THE DEVIL IS IN THE DEFAULT

bba2016_datapanik

Naar jaarlijkse gewoonte reikt de Liga voor Mensenrechten samen met haar partners op 6 oktober de Big Brother Awards uit. Wie wint de oneervolle titel van grofste privacy-schender? Jij bepaalt het.

Op welke van de volgende vier genomineerden stem jij?

 • No cash, no privacy? (genomineerd door datapanik)
  Cash wordt meer en meer uitgebannen, zonder dat daar anonieme alternatieven voor in de plaats komen. Met het verdwijnen van biljetten en munten, verdwijnt ook onze privacy en krijgen banken – en straks ook bedrijven en overheden – toegang tot onze hele levenswandel.
 • De dataretentiewet 2.0 (genomineerd door Progress Lawyers Network)
  Sinds 4 mei 2016 is er een nieuwe dataretentiewet. Providers en telecommaatschappijen zijn voortaan verplicht al onze communicatiegegevens te bewaren voor het geval het gerecht of de staatsveiligheid erom vragen. Vorig jaar heeft het grondwettelijk hof een gelijkaardige wet echter vernietigd. De huidige wet zet nog steeds onze persoonlijke communicatie op de tocht, en maakt van iedere burger een verdachte.
 • Facebook 007: spionage op zijn best (genomineerd door EDRi)
  Facebook volgt je waar je ook gaat, ingelogd of niet, via de eigen pagina’s maar ook via ‘like’ buttons op andere sites, en via andere apps zoals WhatsApp. Big Brother²! Daarnaast blijk je voor het aanpassen van je standaardinstellingen een expert te moeten zijn; het vereist onmogelijk veel tijd en kennis.
 • Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken? (genomineerd door de Vlaamse Vereniging van Journalisten)
  Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft al herhaaldelijk beslist dat pers en publiek kennis moeten kunnen nemen van (belangrijke) strafonderzoeken, toch wil men in België het doorgeven van informatie over een strafonderzoek zelfs strenger bestraffen. Wordt burgerlijke onwetendheid de standaard?

Breng hier je stem uit

Wil je meer weten over de vier genomineerden? Debatteer dan mee op 6 oktober met experten ter zake.

 • Waar? Koninklijke Vlaamse Schouwburg, TOPzaal
 • Wanneer? De deuren openen om 19u. Rond 22 uur ronden we af met een drankje
 • Schrijf je hier in (Alleen door je tijdig in te schrijven ben je verzekerd van een plaatsje)
 • Zie hier het programma met alle genomineerden

See you there!

BBA 2015 : SAFETY FIRST

bba2015-safety-first

Het veiligheidsbeleid van de voorbije 15 jaar staat op gespannen voet met ons vrijheidsideaal. Privacy moet steevast wijken voor haar grote broertje veiligheid. Binnen elk domein van onze samenleving ontwaren we surveillance initiatieven die ons steeds meer én steeds nauwgezetter in het oog houden. Hoog tijd dus om de grootste privacyschenders aan de kaak te stellen.

De Liga voor Mensenrechten doet dat, samen met onder meer datapanik.org, tijdens de Big Brother  Awards. Een maand lang kon het publiek stemmen op de genomineerde die volgens hen de grootste privacyschender was.

De winnaar van de Publieksprijs 2015 was de gulzige app.
De winnaar van de Juryprijs 2015 was het systematisch screenen van leerlingen door scholen.
Lees hier meer over de winnaars.

De Award werd uitgereikt op 15 oktober in de KVS in Brussel. De avond begon met 5 Privacysalons. De keynote was van Peter Hustinx, voormalig Europees toezichthouder voor gegevensbescherming. Nadien werden de prijzen uitgereikt: de juryprijs door Ben Caudron, de Publieksprijs door .
Lees hier de toespraak van jurylid Ben Caudron.

De Belgische Big Brother Awards zijn een initiatief van de Liga voor Mensenrechten, samen met datapanik.org.

Nog eens op een rijtje: de winnaars van de afgelopen edities.

2014

 • Voormalig procureur-generaal Yves Liégeois – Publieksprijs voor zijn uitspraken over een DNA-databank voor baby’s
 • De smartphone – Juryprijs voor het persoonlijk spionagebakje in onze broekzak of handtas
 • NSA – Lifetime Achievement Award voor haar onafgebroken inzet voor het uitbouwen van een controlestaat
 • Meer over de winnaars van 2014

2013

2012

 • Mobib-kaart van MIVB/STIB – Juryprijs in de categorie Bedrijven
 • Slimme energiemeters – Juryprijs in de categorie Media en Technologie
 • Politiezone Westkust – Juryprijs in de categorie Overheid
 • Politiezone Westkust – Publieksprijs
 • Meer over de winnaars van 2012

2010