Big Brother Awards

Met de Big Brother Awards worden telkens de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar te kijk gezet. De prijzen worden uitgereikt door een jury van privacy-experts en door het publiek. De BBA worden georganiseerd door de Liga voor Mensenrechten en van bij het begin was datapanik nauw betrokken bij de Big Brother Awards. De eerste editie vond plaats in 2010. 2017 was de (voorlopig?) laatste editie.

BBA 2017 OVERHEIDSBESPIEDING

Ook dit jaar werd er stevig ingehakt op ons recht op privacy, niet in het minst door onze eigen overheid. Deze editie focuste daarom op ‘overheidsbespieding’. Winnaars werden de zogenaamd slimme camera’s (Publieksprijs, genomineerd door datapanik) en ‘state hacking’ (Juryprijs). De andere nominaties waren smart cities, Tomorrowland en de BOM-wet. Het  netwerk van slimme camera’s werd genomineerd door uw allereigenste datapanik. We zijn dan ook zeer tevreden met deze prijs. Vooral ook omdat het de Publieksprijs werd. Dat toont dat er wel meer mensen zich grote zorgen over de manier waarop op de duur de verplaatsingen van elke burger tot in de details gevolgd zullen kunnen worden.

De 5 nominaties kort

Het massale screenen van burgers #wiemagnaarTomorrowland?
Afgelopen zomer screende de overheid massaal burgers, namelijk Tomorrowland-festivalgangers. Deze praktijk bleek onwettelijk en een duidelijke schending van het (mensen)recht op privacy, maar vooral een voorbeeld van de steeds verder evoluerende drang van onze overheden om haar burgers te controleren. Dit is een schadelijke evolutie die dan ook een halt moet worden toegeroepen.

Het netwerk van slimme camera’s #alleverplaatsingenverdacht
Met meer dan 47.000 plaatsen waar camera’s staan in België, is er geen ontsnappen meer aan. Veel van die camera’s worden ook steeds ‘slimmer’. Maar onder het mom van de strijd tegen terrorisme, georganiseerde misdaad en overlast, worden veel meer data verzameld dan we beseffen. Er wordt een hoogtechnologisch spinnenweb geweven dat ongeziene mogelijkheden biedt om elke burger individueel te volgen.

De aangepaste wet op bijzondere onderzoeksmethoden #powerforbigbrother
De gewijzigde BOM-wet schendt ons recht op privacy en verschuift de bevoegdheden van de (onafhankelijke) onderzoeksrechter naar het (niet gegarandeerd onafhankelijke) Openbaar Ministerie.

Smart Cities #beheersdeburger
Steeds meer steden en gemeenten profileren zich als ‘Smart Cities’ en verzamelen zonder enige toestemming en zonder welomschreven doeleinden massaal data van hun inwoners. Zo komt iedereen zonder het te beseffen in het vizier van grootschalige datavergaring. Het is dringend tijd om de privacy van de burgers terug op de agenda van de lokale overheden te plaatsen en het evenwicht te herstellen.

De Europese trend van ‘state hacking’ #staatsmalwareinjecomputer
Je telefoon(s) en computer(s) zijn net een pak minder veilig geworden – je kan de Belgische overheid met de vinger wijzen. Het afgelopen jaar nam ze immers een wet aan die de uitvoerende macht (o.m. politie) de toestemming geeft om zichzelf toegang te verschaffen tot berichten, videobeelden en andere persoonlijke gegevens. Hiermee volgt de Belgische overheid de Europese trend waarbij overheden zogenaamde ‘malware’ financieren of ontwikkelen en vooral gebruiken.

Onze motivatie voor de nominatie lees je hier: Al uw verplaatsingen zijn verdacht

Meer over de editie 2017

De winnaars van de vorige edities

2017 – “Big Brother ís watching us”
ANPR / Slimme camera’s (Publieksprijs)
State hacking (Juryprijs)
Meer over de editie 2017

2016 – “The devil is in the default”
Facebook wint de juryprijs én de publieksprijs.
Meer over de editie 2016

2015 – Safety first
De winnaar van de Publieksprijs 2015 was de gulzige app. De winnaar van de Juryprijs 2015 was het systematisch screenen van leerlingen door scholen.
Meer over de winnaars van 2015

2014
Publieksprijs: voormalig procureur-generaal Yves Liégeois
Juryprijs: uw smartphone
Lifetime Achievement Award: NSA
Meer over de winnaars van 2014

2013
Big Brother op de werkvloer (Publieksprijs). ANPR – automatische nummerplaatherkenning (Juryprijs)
Meer over de winnaars van 2013

2012
Publieksprijs: Politiezone Westkust Juryprijzen: Mobib-kaart van MIVB/STIB – Slimme energiemeters – Politiezone Westkust
Meer over de winnaars van 2012

2010
Dataretentierichtlijn
Meer over de winnaar van 2010

Recente artikels over de BBA's

Big Brother Award 2023 gaat naar Annelies Verlinden

Privacywaakhond Ministry of Privacy heeft de Big Brother Award dit jaar uitgereikt aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Verlinden krijgt de prijs voor de geplande uitbouw van het Belgische netwerk...

Big Brother Awards 2023

Ministry of Privacy lanceert de editie 2023 van de Belgische Big Brother Awards. Die award gaat elk jaar naar de persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar het meest privacy-onvriendelijk...

De laureaten van de Duitse Big Brother Awards zijn …

De Ierse gegevensbeschermingsautoriteit, Lieferando, de Bundeskriminalamt (federale recherche), de Bundesdruckerei en Klarna. Dit is het illustere rijtje winnaars van een Big Brother Award die op 29 april werd uitgereikt in Duitsland. https://digitalcourage.video/w/98m32Ggskg8yUqrz1PcEAB Opvallend...

Recente artikels