Big Brother Award 2023 gaat naar Annelies Verlinden

Privacywaakhond Ministry of Privacy heeft de Big Brother Award dit jaar uitgereikt aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Verlinden krijgt de prijs voor de geplande uitbouw van het Belgische netwerk van ANPR-camera’s naar 10.000 camera’s. Eerder breidde de federale regering het netwerk al uit van een kleine 2.000 tot 5.000 camera’s.

Ministry of Privacy“Privacy wordt hier zo eens te meer ingeruild voor enerzijds een fictief gevoel van veiligheid, en anderzijds een middel om het gat in de begroting te vullen. Men mag bovendien van een gematigde CD&V-politica verwachten dat men grondrechten, zoals privacy, meer afweegt ten opzichte van argumenten zoals veiligheid, dan haar voorgangers deden”, zegt directeur Matthias Dobbelaere-Welvaert in een persbericht.

Er is ook een “eervolle” vermelding voor de Europese Commissie, voor projecten zoals de eIDAS-verordening rond elektronische identificatie, en voor Vlaams minister Hilde Crevits vanwege een tweet waarin ze zei dat de keuze snel gemaakt is “als je moet kiezen tussen recht op privacy of het vermijden van criminele feiten”. “Over valse tegenstellingen gesproken”, zegt Ministry of Privacy.

Sedert 2021

Ministry of Privacy deelt de Big Brother Award uit sinds 2021 aan personen of organisaties die zich het voorbije jaar het meest privacy-onvriendelijk getoond hebben. In 2022 ging de prijs naar Conner Rousseau, in 2021 naar Frank Robben. Dat jaar belandde Annelies Verlinden al op de tweede plaats. Dat ze in 2023 op het hoogste schavotje prijkt, wijst op een hardnekkigheid die moeilijk te verteren is voor wie zich zorgen maakt over zijn of haar privacy.

In 2021 werd overigens ook een Privacy Award uitgereikt voor een bedrijf, organisatie of persoon die zich wel inzet voor het behoeden van onze privacy. Dat jaar ging de prijs naar Nubo, een coöperatie die een ethische cloud en mail aanbiedt met volledig respect voor je privacy.