De laureaten van de Duitse Big Brother Awards zijn …

De Ierse gegevensbeschermingsautoriteit, Lieferando, de Bundeskriminalamt (federale recherche), de Bundesdruckerei en Klarna. Dit is het illustere rijtje winnaars van een Big Brother Award die op 29 april werd uitgereikt in Duitsland.

Opvallend was vooral de staande ovatie voor de laudatio die werd uitgesproken aan het adres van de laureaat van een “lifetime achievement award”. Het was de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit die de “eer” te beurt viel voor haar sabotage van de GDPR. Ze is erin geslaagd om Ierland te veranderen in een toevluchtsoord voor de Facebooks, Googles, Microsofts en co van deze wereld en voor hun bedrijfsmodellen waar surveillancekapitalisme de toon voert. Tekenend is de manier waarop de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit klachten vier jaar laat liggen en dit zonder schaamte nog steeds “onmiddellijke” behandeling durft noemen. Een oververdiende award en een terecht applaus, dus.

De andere onfortuinlijke winnaars van de Duitse Big Brother Awards 2022 op een rijtje:

De Bundeskriminalamt (federale recherche), als vertegenwoordiger van de Duitse politie, voor de manier waarop persoonsgegevens in digitale bestanden worden opgeslagen en hoe ze worden gebruikt. In strijd met de grondwettelijke en Europese wettelijke vereisten worden de gegevens in deze bestanden niet of niet correct gelabeld. Dit brengt het risico met zich mee dat de politie of andere instanties miljoenen mensen zonder reden als gevaarlijke personen (Duitse “Gefährder”) of als criminelen behandelen.

Lieferando voor het uitoefenen van een ongeoorloofde, allesomvattende controle over zijn in dienst genomen “riders”. Dit gebeurt door gebruik te maken van de Scoober app die een overvloed aan gegevens over wat de “riders” doen in detail en per seconde vastlegt. Van de ophaaltijd bij het restaurant, de aflevertijden bij de klant tot elke 15 tot 20 seconden hun locatiegegevens.

Klarna, een Zweeds bedrijf dat op een ondoorzichtige manier gegevens bundelt als boodschappendienst, betalingsdienstaanbieder, prijsvergelijkingsportaal, personal finance manager, solvabiliteitscontroleur en bank.

De Bundesdruckerei (“federale drukkerij”) voor zijn zinloze gebruik en promotie van blockchain-technologie, die niet alleen een verspilling van energie is, maar ook ernstige gevolgen heeft voor de gegevensbescherming. Een voorbeeld hiervan is het project om blockchain te gebruiken om de authenticiteit van schoolrapporten te verifiëren.

Meer detail over de argumenten van de jury vind je hier.