Big Brother Awards 2016

BBA 2016 THE DEVIL IS IN THE DEFAULT

bba2016_datapanik

Naar jaarlijkse gewoonte reikte de Liga voor Mensenrechten samen met haar partners ook in 2016 de Big Brother Awards uit. Het publiek en een jury van experten reikten de titel van grofste privacy-schender dit keer uit aan Facebook.

Dit waren de vier genomineerden

 • No cash, no privacy? (genomineerd door datapanik)
  Cash wordt meer en meer uitgebannen, zonder dat daar anonieme alternatieven voor in de plaats komen. Met het verdwijnen van biljetten en munten, verdwijnt ook onze privacy en krijgen banken – en straks ook bedrijven en overheden – toegang tot onze hele levenswandel.
 • De dataretentiewet 2.0 (genomineerd door Progress Lawyers Network)
  Sinds 4 mei 2016 is er een nieuwe dataretentiewet. Providers en telecommaatschappijen zijn voortaan verplicht al onze communicatiegegevens te bewaren voor het geval het gerecht of de staatsveiligheid erom vragen. Vorig jaar heeft het grondwettelijk hof een gelijkaardige wet echter vernietigd. De huidige wet zet nog steeds onze persoonlijke communicatie op de tocht, en maakt van iedere burger een verdachte.
 • Facebook 007: spionage op zijn best (genomineerd door EDRi)
  Facebook volgt je waar je ook gaat, ingelogd of niet, via de eigen pagina’s maar ook via ‘like’ buttons op andere sites, en via andere apps zoals WhatsApp. Big Brother²! Daarnaast blijk je voor het aanpassen van je standaardinstellingen een expert te moeten zijn; het vereist onmogelijk veel tijd en kennis.
 • Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken? (genomineerd door de Vlaamse Vereniging van Journalisten)
  Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft al herhaaldelijk beslist dat pers en publiek kennis moeten kunnen nemen van (belangrijke) strafonderzoeken, toch wil men in België het doorgeven van informatie over een strafonderzoek zelfs strenger bestraffen. Wordt burgerlijke onwetendheid de standaard?

De uitreiking vond plaats op 6 oktober in de Brusselse KVS.
Meer op de website van de Big Brother Awards.