Al uw verplaatsingen zijn verdacht

Op vrijdag 13 oktober reikt de Liga voor Mensenrechten in de KVS in Brussel opnieuw de Big Brother Awards uit. Vijf kandidaten “strijden” tot dan om de prijs van de grootste privacyschender. Met datapanik hebben we één van die vijf kandidaten genomineerd: het netwerk van slimme camera’s en alles wat daarmee verband houdt. De reden daarvoor leest u hieronder.
Ook u kan uw stem uitbrengen voor de Publieksprijs. We weten ook wel dat alle vijf die nominaties de award dubbel en dik verdienen. Maar als u toch niet kan kiezen, waarom dan niet voor onze nominatie stemmen? En wel hierom …

Al uw verplaatsingen zijn verdacht

Of u nu met de auto rijdt, te voet gaat of het openbaar vervoer of de fiets neemt, van één zaak mag u zeker zijn: u wordt gefilmd. Met meer dan 47.000 plaatsen waar camera’s staan, is er geen ontsnappen meer aan.

Veel van die camera’s worden ook steeds ‘slimmer’. Ze kunnen gezichten herkennen en patronen detecteren. Ze worden gekoppeld aan steeds meer databanken en verzamelen steeds meer gegevens. ANPR-camera’s fotograferen niet meer alleen de nummerplaat maar het hele voertuig, inclusief inzittenden. Nog even en met een extra module voor gezichtsherkenning kan elke inzittende ook geïdentificeerd worden.

Die ANPR-camera’s vind je ondertussen al aan grensovergangen, op luchthavens, langs snelwegen of als je een stad binnen rijdt. Straks worden al die beelden ook één jaar lang bewaard. Het wordt allemaal gepresenteerd als een wondermiddel tegen terroristen, snelheidsduivels én foutparkeerders.

Maar onder het mom van die strijd tegen terrorisme, georganiseerde misdaad en overlast, wordt een hoogtechnologisch spinnenweb geweven dat ongeziene mogelijkheden biedt om elke burger individueel te volgen. Het gaat immers niet enkel om onze veiligheid – er worden veel meer data verzameld. Door real-time monitoring en profiling komt een totale controle van ieders verplaatsingen steeds dichterbij.

Het blijft ook niet bij de camera’s alleen. Het gaat evenzeer over nummerplaatparkeren of over uw passagiersgegevens. Die laatste worden nu al bijgehouden voor vliegreizen en er zijn vergevorderde plannen om hetzelfde te doen voor trein- en busreizen.

Nochtans is massale opslag van ieders gegevens voor latere opsporing en vervolging onrechtmatig, zo oordeelde het Europees Hof van Justitie eerder dit jaar al in een baanbrekende uitspraak over dataretentie. Dit vormt immers een omkering van een basisprincipe van de democratische rechtsstaat: de overheid mag pas inbreuk maken op iemands privacy bij een redelijke verdenking van een concreet strafbaar feit. Nu wordt dit principe omgedraaid en wordt iedereen die zich verplaatst een potentiële verdachte.

Het gebeurt allemaal alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zonder noemenswaardig maatschappelijk debat en met een wetgeving die traditiegetrouw mijlenver achterop hinkt.
Het wordt hoog tijd dat paal en perk wordt gesteld aan dit soort praktijken.

3 REACTIES

  1. Hier paal en perk aan stellen in België lijkt bijna onbegonnen werk. In de VS zijn organisaties als ACLU en EFF financieel goed voorzien en bij machte om de staat op tijd en stond naar de rechtbank te sleuren. In België hebben we de Liga voor Mensenrechten, maar die zijn zodanig onderbemand en ondergefinancieerd dat er weinig actie is.

    Komt er nog bij dat de Belg er zich blijkbaar geen bal van aantrekt. Big Brother is meer dan welkom, want terreur.

    • Dat klinkt nogal defaitistisch. Ik leef liever van hoop en van de gedachte van de slingerbeweging. Dat die wel eens terug de andere kant kan uitgaan. Nu gebruiken ze terreur als nepargument om onze vrijheden af te pakken. Maar het is aan ons, burgers, om die geen-bal-aantrekkende Belgen ervan te overtuigen dat het de foute kant opgaat. Met de Liga, ook al is die onderbemand. Maar ook met datapanik (geen idee hoe onderbemand en onderbevrouwd die zijn, maar het zal ook wel genen vetten zijn) en met alle losse individuen die tegen de controlewaan willen ingaan. Niet treuren maar doen!

Reacties zijn gesloten.