Beeld van de week /// Protesten in Iran, waar bewakingscamera’s “het oog van de duivel” zijn

In Iran hebben demonstranten een bewakingscamera afgedekt met een maandverband. Het is een van de manieren waarop ze proberen “het oog van de duivel” te saboteren. En waarmee ze meteen ook een duidelijke statement meegeven over de connectie tussen gender, surveillance en verzet.

Elders roepen posters op om bewakingscamera’s te vernietigen. Na de protesten van 2009 plaatste het regime in sneltempo overal bewakingscamera’s. De beelden gaan naar verluidt ook rechtstreeks naar het hoofdkwartier van de special police forces waar ze gebruikt worden om protesten in de kiem te smoren.

Boeiend om lezen in deze context is een paper die Azadeh Akbari, prof aan de Universiteit van Twente, een paar jaar geleden schreef over “Spatial|Data Justice: Mapping and Digitised Strolling against Moral Police in Iran.”

Een paar maanden geleden kwam The Intercept ook naar buiten met documenten die in detail tonen op welke manier het Iraans regime de smartphones van demonstranten kan tracken, toegang krijgt tot privé communicatie en het telefoonnetwerk zodanig manipuleert dat gevoelige data onderschept kunnen worden.

According to these internal documents, SIAM is a computer system that works behind the scenes of Iranian cellular networks, providing its operators a broad menu of remote commands to alter, disrupt, and monitor how customers use their phones. The tools can slow their data connections to a crawl, break the encryption of phone calls, track the movements of individuals or large groups, and produce detailed metadata summaries of who spoke to whom, when, and where. Such a system could help the government invisibly quash the ongoing protests — or those of tomorrow. “SIAM can control if, where, when, and how users can communicate,”

Alle details en de documenten zijn te vinden op de website van The Intercept.