Camover 2013

In Duitsland hebben anti-cctv activisten onder de naam Camover een nieuwe off-line game gelanceerd, naar aanleiding van het Europees Politiecongres dat half februari in Berlijn plaats vindt. Op hun blog vind je alle uitleg over het spel en over de redenen waarom ze dit spel gelanceerd hebben. Zeer begrijpelijke redenen, die aansluiten bij onze eigen kritieken op bewakingscamera’s. Alleen jammer dat de manier waarop ze het spel spelen, niet onze manier is.

In een interview voor de internationale nieuwszender France24 verwoordt Michael Ebeling (AK Vorrat en Freedom Not Fear) het als volgt:

I put my faith in making sustainable changes to the way the public think about security cameras – making people think for themselves so they realise most surveillance measures are senseless and a waste of money.

The members of the public who see CAM OVER won’t understand the message about CCTV cameras – they’ll just see aggressive people in balaclavas, which might make them think more cameras would be a good thing. So CAM OVER’s actions are counter-productive.

If you work with fear you’ll always get bad results. People reaching their own decisions is more sustainable than creating fear: freedom not fear!

Wat niet wegneemt dat we elke actie tegen camerabewaking ten zeerste aanmoedigen. Maar dan liefst met wat minder testosteron.

"human cctv" in actie