Beeld van de week /// Beeld op zondag: sneeuwpretbederf

sneeuwpret

Sneeuwpret. Een Breugheliaans beeld van de week, overgenomen van de blog van De Andere Kris Peeters.

Het is een beeld dat in sommige gemeenten definitief tot het verleden behoort, toch als het van de GAS-reglementen in gemeenten als Wingene, Beernem, Lichtervelde, Sint-Pieters-Leeuw, Malle, Kortenberg, Lier, Hasselt of Dendermonde afhangt. Daar wordt het gooien van een sneeuwbal namelijk gelijk gesteld met het gooien van een steen. Levensgevaarlijk dus, zo’n sneeuwbal. Politiecommissaris Kris Depovere van de politiezone Tielt probeert te sussen. “We treden alleen op als mensen ons bellen en klacht indienen tegen een sneeuwballengooier. We gaan dus niet actief mensen die sneeuwballen gooien gaan bestraffen.” Niet echt geruststellend, als je ziet welke vlucht de intolerantie tegenover normaal kindergedrag de laatste jaren genomen heeft. Zelfs op scholen, waar in verschillende reglementen sneeuwballen gooien blijkbaar tot de verboden activiteiten behoort. Het Gemeentelijk Instituut Brasschaat zet zelfs een extra sneeuwploeg in om de speelplaats mee te bewaken.

Gelukkig werd er ook serieus tegengas gegeven. Bieke Purnelle schreef in De Wereld Morgen Sneeuwpretbederf, met onder meer een reactie van kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Rémy Bonny (Jong Groen Oostende) kreeg een vrije tribune in Knack: Met sneeuwballen gooien is geen misdrijf. Dat heet jong zijn! En voor de rest schudde iedereen met nog een laatste restje gezond verstandig meewarig het hoofd. Waarna de sneeuwballen gezwind door de lucht vlogen.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.