Antwerpen plant extra camera’s

antwerp-camplan

Antwerpen is in sneltreinvaart een testcase aan het worden voor de conservatieve, rechtse, repressieve plannen van Bart De Wever en co voor heel Vlaanderen. Recent waren er nog het patsers-project, de kliklijn en de uitspraken van procureur Dams die voor felle controverse (zoals hier en hier) zorgden, omdat ze indruisen tegen de democratische spelregels en fundamenten van onze rechtsstaat.

Zelf steekt de Antwerpse coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD ook op het gebied van technologie en surveillance een paar tandjes bij. Bijvoorbeeld met de uitbreiding van het aantal bewakingscamera’s in de Antwerpse binnenstad. Concreet gaat het om 21 extra camera’s: 7 in de studentenbuurt, 6 in het Schipperskwartier, 7 op Linkeroever en 1 camera in de Borgerhoutse Terlostraat. Momenteel staan er in de Antwerpse binnenstad 96 bewakingscamera’s.

Vooral het Antwerps Studentenoverleg (ASO) reageert terughoudend. Studentenverenigingen hadden een paar jaar geleden ook al geprotesteerd tegen het installeren van een bewakingscamera aan de Ossenmarkt, in het hart van de Antwerpse studentenbuurt.

“Zo’n camera als die op de Ossenmarkt werd op voorhand verdedigd als preventie tegen geweldpleging. Daar kunnen we voor zijn. Het is ook voor studenten beter dat ze in een veiliger buurt wonen. Helaas hebben we gezien dat bij de evaluatie van de werking toch bleek dat hij ook werd ingezet om wildplassen en straatlawaai tegen te gaan. Als studenten het gevoel krijgen dat ze gecontroleerd zullen worden op het aantal pinten dat ze drinken, dan is dat toch minder.”

Toch een beetje lauw als reactie, denken we dan. Want uit alle voorbeelden in binnen- en buitenland blijkt dat het net dit soort kleine overtredingen zijn die via camerabewaking geviseerd worden. In de meeste gevallen wordt het beeldmateriaal achteraf gebruikt voor zaken als graffiti of sluikstorten. Terwijl een bewakingscamera nauwelijks of geen invloed heeft op bijvoorbeeld geweldsdelicten.

Een veilige buurt, zoals de studenten en ook wij graag willen, bekom je niet door er camera’s te hangen. Want we kunnen er maar blijven op hameren: camerabewaking werkt niet.

Niet alleen kost het de gemeenschap handenvol geld, dat beter op andere manieren besteed kan worden. Er is bovendien nog steeds geen enkel bewijs dat de camera’s ook effectief misdrijven voorkomen, ook al worden ze vandaag “intelligent” genoemd, gaan ze vergezeld van allerlei technologische snufjes en worden ze gekoppeld aan steeds meer databanken. Integendeel, camerabewaking duwt de samenleving in de richting van steeds meer repressie en controle en steeds minder privacy. Ze hollen onze rechten en vrijheden steeds verder uit en leiden daardoor naar minder “samen-leving”. 

2 REACTIES

  1. Zielig weer een rondje bart de wever bashen. hebben jullie niets beters te doen? nva doet tenminste iets aan dat krapuul dat leven verzuurt. waardoor mensen niet mer op straat durven of willen. Want tussen dat krapuul lopen is niet veilig.
    en eigenlijk maakt nva alleen gebruik van wat die rooien en die groenen daarvoor ook al deden. Want Bart de wever heeft idee voor camera’s niet verzonnen. Rooie Patrick heeft camera’s geinstalleerd en gepland en gebruikt. Dus waarom zou NVA die niet mogen gebruiken? beetje eerlijk blijven hé
    want camera’s helpen wel tegen dat crapuul. Dat ze maar rap ’t stad uitgejaagd worden. En dat ze maar snel voor jullie deur komen kamperen. Eens zien hoelang het duurt voordat jullie ook voor jullie deur camera’s willen.Zielig mannekes.

    • Groot gelijk, cameralover. Dat ze Bart De Wever zijn werk laten doen en stoppen met zielig doen. ’t stad is nie van da krapuul. Nooit geweest en zal nooit zijn. Dankzij NVA kunnen we er einelijk vanaf geraken.

Reacties zijn gesloten.