Beveiligingsfirma spioneert via facebook, twitter en co

http://www.youtube.com/watch?v=Bon8BY4tavA

The Guardian heeft onthuld dat Raytheon, wereldwijd een van de grootste beveiligingsfirma’s, software gebruikt waarmee ze de verplaatsingen van individuen kan traceren en toekomstig gedrag kan voorspellen. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van informatie die u en ik vrijgeven via facebook, twitter en andere sociale netwerken.

A multinational security firm has secretly developed software capable of tracking people’s movements and predicting future behaviour by mining data from social networking websites. The Massachusetts-based company has acknowledged the technology was shared with US government and industry as part of a joint research and development effort, in 2010, to help build a national security system capable of analysing “trillions of entities” from cyberspace.

raytheon-riotMeer via the Guardian, waar je ook de video (zie hierboven) vindt waarin Brian Urch (‘principal investigator’ bij Raytheon) demonstreert hoe de Rapid Information Overlay Technology (Riot) software precies werkt. In de video zien we hoe Urch een werknemer van Raytheon volgt via de sporen die deze “Nick” zelf achtergelaten heeft. Quote 1: “Now we know where Nick’s going; we know what he looks like and now we’re going to try to predict where he may be in the future.” En na wat verfijning, quote 2: “So if you ever did want to try to get ahold of Nick, or maybe get ahold of his laptop, you might want to visit the gym at 6am on a Monday.”

Riot werd door Raytheon overigens al zelf aangekondigd in juni 2010, waarbij onder meer vermeld werd dat Riot geschikt is voor het scannen van “trillions of entities”. Triljoenen, we kunnen er ons moeilijk nog iets bij voorstellen, bij zo’n gigantische surveillance operatie. Op haar blog voor Computerworld vergelijkt Darlene Storm Riot met Perfect Citizen, een ander surveillance project waarin Raytheon participeert.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.