Nog eens over Riot en andere massa-surveillance software

raytheon-riotJames Ball gaat in The Guardian nog even door op de Riot software waarmee beveiligingsfirma Raytheon via sociale media persoonsgegevens inzamelt en analyseert – “like a Google for spies”.

This software is the latest in a long line of products offered to track people online, whether through spyware on their machines or by generating fake online personas who befriend dissidents. In the past, tracking individuals was difficult and costly, and so kept well targeted. Today, it’s so easy that mass-surveillance is feasible – and so-called “big data” makes it seem tempting and innocuous.

Software à la Riot is een van de vele symptomen van een verontrustende evolutie. Surveillance wordt steeds goedkoper en ‘gebruiksvriendelijker’ en daardoor ook steeds verleidelijker voor wie er gebruik wil van maken. James Ball eindigt zijn artikel dan ook terecht met een oproep om niet te berusten en alles in het werk te stellen om die evolutie een halt toe te roepen:

The only way to prevent such a shift is to group together, raise funds, and lobby hard for real legal safeguards, fast, before the culture shift is irreversible. Anything less is acquiescence.

Lees hier het volledige artikel.