Media Markt bespiedt werknemers

Elektronicaketen Media Markt heeft in vijf Nederlandse vestigingen haar eigen personeel met geheime camera’s gefilmd. Vakbond FNV maakte eerst bekend dat Media Markt personeelsleden stiekem filmde in Leeuwarden. Vervolgens gaf het bedrijf zelf toe dat dat ook in Amersfoort, Zaandam, Hoofddorp en Heerhugowaard het geval was. Over de Belgische vestigingen (voorlopig?) geen nieuws.

Lees meer bij onder meer FNV Bondgenoten en het Nieuwsblad.

Geen geval apart

Uitzonderlijk is het geval Media markt niet te noemen. Half 2012 kwam de Groene Amsterdammer op de proppen met een stapeltje verontrustende cijfers, onder de kop Tweederde bazen bespiedt personeel.

In 64 procent van de bedrijven hangen camera’s. In ten minste een op de vijf van die ondernemingen zijn geen afspraken gemaakt over hoe die camerabeelden worden gebruikt, terwijl dat wettelijk verplicht is. De camera’s worden meestal opgehangen vanwege de veiligheid, maar worden ook vaak gebruikt om personeel te controleren. Meer dan een derde van de werkgevers leest mee met e-mails van hun werknemers en een op de tien werkgevers luistert mee met telefoongesprekken op de werkvloer.

Lees hier de resultaten van de enquête naar privacy op de werkvloer in Nederland. Benieuwd wat de resultaten voor België zouden zijn. We vermoeden niet veel beter.

groene-camera-in-bedrijven