Videotheek /// Patrick Hafner: Naked Citizens (2013)

Op de website van Journeyman Pictures (en hierboven) kan je nu de documentaire “Naked Citizens” bekijken. De makers stellen vast dat steeds meer “terreurverdachten” opgepakt worden op basis van data die online of via bewakingscamera’s ingezameld worden. Officieel gebeurt dat in naam het algemeen belang. Maar, vragen ze zich af, maakt die steeds scherpere surveillance onze samenleving ook echt veiliger? Of is het veiligheidsdenken op hol geslagen en gaan onze basisvrijheden en basisrechten geleidelijk aan verloren?

Naked Citizens toont de techie kant van surveillance: van camerabewaking en gedragsherkenning over drones en Facewatch tot spyware à la FinSpy. Maar de documentairemakers tonen ook waar het fout loopt. We krijgen onder meer de verhalen te horen van David Mery, Birgitta Jónsdóttir, Jacob Appelbaum, Smari McCarthy en Andrej Holm. De rode draad die door de verhalen en de documentaire loopt is een pleidooi voor het verdedigen van onze privacy als een essentieel mensenrecht, zowel in de online als de offline wereld. In de woorden van Jacob Appelbaum: “to be free of suspicion is the most important right to be truly free”.

Naked Citizens
Documentaire, 2013, 32 min.
Regie: Patrick A. Hafner
Prod.: ORF (Oostenrijk)