[BBA] Vingerafdrukken op de schoolbanken

Toegangscontrole verloopt vandaag de dag lang niet meer uitsluitend via persoonlijke wachtwoorden of klassieke prikklokken. In bedrijven met een hoog veiligheidsrisico maakt men al langer gebruik van lichamelijke kenmerken om iemands identiteit vast te stellen en de persoon in kwestie al dan niet toegang te verlenen. Dat de toegang tot bijvoorbeeld een kerncentrale extra beveiligd wordt, desgevallend via biometrie, hoeft geen betoog. Maar dat biometrische systemen steeds vaker worden aangewend in andere domeinen van ons dagelijks leven, waaronder ook scholen, is een verontrustende evolutie.

Recentelijk experimenteerde de stedelijke scholengemeenschap Artevelde in Gent met het gebruik van vingerscans voor toegangscontrole. Elke leerling diende zich bij aankomst en bij het verlaten van de school te registreren aan de hand van zijn of haar vingerafdruk. Volgens de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) ging het slechts om een beperkt proefproject dat intussen werd stopgezet. Nochtans zijn scholen vandaag de dag steeds meer geneigd om diverse vormen van biometrische controle uit te testen.

Lees verder bij De Wereld Morgen.

bba-logo-smallVingerafrukken op school is een van de kandidaten voor de Big Brother Awards 2013&. De uitreiking van de Awards vindt plaats op 30 mei in de Vooruit in Gent. Zorg dat je er bij bent!

 

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.