“Jong en onverantwoordelijk zijn is een mensenrecht”

Bart Eeckhout dit weekend in De Morgen:

“Ik begrijp de jongeren die de schouders ophalen als hen een job ontzegd wordt vanwege hun gedragingen in de sociale media. Wie vormt er hier eigenlijk het maatschappelijke probleem? De jongeren die in hun begrijpelijke enthousiasme al eens een foto aan de wereld prijsgeven van zichzelf of van vrienden op een liederlijk feestje? Of de personeelsmanagers die ongevraagd in die foto’s snuisteren op zoek naar belastend materiaal over de sollicitant die voor hen aan tafel zit?”

“We moeten niet bang zijn voor een Orwelliaanse Big Brother. We moeten bang zijn voor de Little Brother in elk van ons, die de ander begluurt en afrekent op zijn gedrag in de openbare ruimte. Met name adolescenten worden zo van jongs af gedwongen in een harnas van efficiëntie en keurigheid, waarbij alles wat ze zeggen of doen later tegen hen gebruikt kan en zal worden.”

“Ook al worden de meeste GAS-boetes uitgereikt aan volwassenen, uit een analyse van de diverse GAS-reglementen blijkt dat met name het soms afwijkende maar vaak niet eens zo schadelijke gedrag van jongeren geviseerd en buiten de wet gesteld wordt. Blijft de vaststelling dat jongeren nadat ze aldus bij politiebevel van banken, pleintjes en speelveldjes verdreven zijn nu blijkbaar zelfs op Facebook of Twitter niet langer ongedwongen en ongestraft zichzelf mogen zijn.”

Lees hier de volledige bijdrage bij De Morgen.