Caspar Bowden over Prism, FISA en het belang van een sterkere gegevensbescherming

Een paar dagen geleden was Caspar Bowden te gast op ORGCon2013. Bowden was tot voor een paar jaar privacy-adviseur bij Microsoft, maar verliet het bedrijf uit onvrede met haar privacybeleid en is nu onafhankelijk privacy-expert. Hij was een van de allereersten (en lange tijd ook een van de weinigen) die waarschuwde voor de FISA-wet (Foreign Intelligence Surveillance Act) en meer bepaald voor sectie 702 van die wet. Die laat namelijk de NSA toe om alle niet-Amerikaanse informatie af te luisteren, door te spitten en te bewaren. Tot voor kort werd er naar zijn harde kritiek op de FISAA-wet nauwelijks geluisterd en zeker niet door de grote media. Nu blijkt dank zij de onthullingen rond Prism dat hij het niet alleen bij het rechte eind had – de NSA mag ons allemaal dataminen. Maar dat het zelfs al jarenlang op massale schaal gebeurt in het kader van het Prism-programma. Als er dus iemand is die de achtergronden van Prism kan duidelijk maken, dan is het wel Caspar Bowden. Zijn uiteenzetting How to wiretap the Cloud (without anybody noticing) tijdens ORGCon 2013 vind je hieronder integraal terug.