Big Brother spreekt nu ook tegen u

talking-cctvCharleroi pakt begin volgend jaar uit met een dubieuze primeur. De stad wil verschillende interactieve, met andere woorden “sprekende”, bewakingscamera’s installeren. In de camera’s wordt een luidspreker geïnstalleerd. Vervolgens zal een politieman vanuit de controlekamer een burger die een overtreding begaat rechtstreeks kunnen aanspreken. Mikpunt zijn onder meer foutparkeerders en mensen die afval op straat gooien.

Ronduit belachelijk, als je het ons vraagt. Misschien is dit een goed moment om nog eens te herinneren aan al die onderzoeken die in Groot-Brittannië, het Mekka van de camerabewaking, werden uitgevoerd naar de effectiviteit van de camera’s. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat een betere straatverlichting maar liefst zeven keer effectiever was dan camerabewaking bij het bestrijden van misdrijven. Volgens onderzoekers daalden de misdaadcijfers door het hangen van camera’s in het algemeen met 4 procent en in stedelijke gebieden met nauwelijks 2 procent. Het plaatsen van een betere straatverlichting zorgde voor een daling van het aantal misdrijven met maar liefst 30 procent. Of die camera’s nu al dan niet konden spreken, maakt daarbij geen enkel verschil. Politici en politiediensten zouden beter hier en daar een extra lamp indraaien. Veel goedkoper, veel efficiënter en vooral veel minder Big Brother.

Meer bij sudinfo.be
Meer in De Morgen (pdf)
Meer over onderzoek naar camerabewaking