Belgische internetproviders blokkeren torrent sites in het geniep

stop-illegale-website

De Belgische internetproviders Belgacom en Telenet hebben hun blokkade van torrent sites uitgebreid. Gisteren liet TorrentFreak weten dat nu ook Kat.ph, ExtraTorrent, BitSnoop en H33T niet meer toegankelijk zijn in België. De nieuwe blokkade dateert van vorig weekend, maar werd nog nergens officieel aangekondigd. Wie naar de betrokken websites probeert te surfen, krijgt in plaats van de website een boodschap te zien dat de website “inhoud aanbiedt die door de Belgische wetgeving als illegaal wordt aanzien.” Onderaan de pagina staan verschillende officiële logo’s, waaronder die van de federale politie.

Twee jaar geleden had de Belgische antipiraterijfederatie BAF via gerechtelijke weg geëist dat de Pirate Bay zou geblokkeerd worden, wat Telenet en Belgacom vervolgens ook deden. Sedertdien waren surfers massaal op zoek gegaan naar andere torrent sites. Het zijn die sites die nu ook geblokkerd werden? Hoewel de zeer populaire torrent Kickass nog steeds (voorlopig?) toegankelijk is. Kickass staat 55ste in de ranking van meest bezochte websites in België.

Omat de boodschap op de geblokkeerde websites suggereert dat de blokkade het gevolg is van een rechterlijke uitspraak, nam TorrentFreak contact op met BAF. Daar konden ze wel bevestigen dat er recent een klacht werd ingediend tegen verschillende torrent sites, maar konden er naar verluidt nog geen verdere details gegeven worden. Van een gerechtelijke uitspraak is echter niets terug te vinden en op de website van BAF wordt er nergens melding van gemaakt. Eigenaardig omdat je als isp-klant toch mag verwachten dat er over dit soort surfbeperkingen op zijn minst publiek gecommuniceerd wordt. Zo wordt de indruk gewekt dat de blokkade stiekem gebeurt (in onderlinge afspraak?), wat al helemaal niet kan. Meer duidelijkheid zou hier zeker op zijn plaats zijn.

TorrentFreak wijst er tenslotte nog op dat dergelijke blokkades weinig zinvol zijn. Daarbij verwijst de website naar het rapport Baywatch (hier in pdf) van de Universiteit van Amsterdam. Daaruit blijkt dat het aantal downloads via torrents in Nederland sinds de gedwongen blokkade van The Pirate Bay alleen maar gestegen is. Baywatch is trouwens niet het eerste onderzoek dat zegt dat het blokkeren van sites zinloos is. Ook Nederlandse en Engelse ISP’s geven hetzelfde aan. Niet dat dit organisaties die zich blindstaren op auteursrechten van idee zal doen veranderen. Zij blijven liever vechten tegen de bierkaai.

En voor wie het zou interesseren: ook in België kun je met de PirateBrowser gewoon naar torrent-sites surfen. PirateBrowser is een combinatie van Firefox en Tor. Opgelet, je kan er niet anoniem mee surfen, omdat je IP-adres zichtbaar blijft. Voor anoniem surfen heb je de originele versie van Tor zelf nodig. Maar je kan met PirateBrowser wel makkelijk blokkades van torrents omzeilen. Installeren hoeft niet, gewoon dubbelklikken op Start PirateBrowser.exe, et voilà: de interface verschijnt direct op je scherm.

7 reacties
  1. bas 5 jaar ago
  2. michael dederen 5 jaar ago
  3. Christophe 5 jaar ago
  4. Karel 4 jaar ago
    • AntiKarel 4 jaar ago
      • telenetmaffia 4 jaar ago
  5. Michiel 3 jaar ago