Heeft de NSA ook het Belgisch militair netwerk afgeluisterd?

netwerk-kabelHet zou wel eens kunnen dat het netwerk van Belgacom niet het enige netwerk is dat de NSA op bezoek heeft gehad.

Begin augustus raakte bekend dat ook de Belgische militaire inlichtingendiensten tijdens hun tweejaarlijkse (?!) grote schoonmaak van de computerinfrastructuur een stukje malware ontdekten. De computerspecialisten van het leger slaagden er niet in om de malware te verwijderen, noch om de herkomst ervan te achterhalen. Waarna het Belgisch leger de hulp van het Cyber Command van het Amerikaanse leger inriep, die er wel in slaagde het probleem op te lossen.

Probleem opgelost? Niet helemaal, want wat als we nu eens de twee feiten bij mekaar zouden optellen? Een, de NSA installeert wereldwijd ‘bij vriend en vijand’ spyware, waaronder ook in België. Twee, het Belgisch leger ontdekt op haar netwerk een stukje malware van onbekende herkomst, dat door het Amerikaans leger wel prompt verwijderd wordt.

Is het dan zo raar om de vraag te stellen naar meer duidelijkheid over wie de malware op het Belgisch militair netwerk geplaatst heeft? In het licht van alle recente onthullingen kan je je af te vragen of het virus daar oorspronkelijk niet door de NSA zelf geplaatst werd? Het zou alleszins een mogelijke verklaring zijn waarom het Belgisch leger niet en de Amerikanen er wel in slaagden de malware te verwijderen. En als de malware niet van de NSA afkomstig is, van welke makelij was ze dan wel? Van Chinese of Russische of whatever herkomst?

Wij hebben geen idee van de herkomst en het Belgisch leger weigert daar uitspraken over te doen. Maar meer duidelijkheid en openheid hierover is essentieel, zeker in het licht van de spionagepraktijken op het Belgacom netwerk.