NSA luistert ook Belgacom af

netwerk-kabelUit een doorgedreven veiligheidsonderzoek van Belgacom blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA al zeker sinds 2011 het internationaal telefoonverkeer via het Belgacom netwerk bespioneert.

Een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in veiligheidsonderzoeken ontdekte op de communicatie-infastructuur van het bedrijf uiterst gesofisticeerde malware. Verder onderzoek zou uitgewezen hebben dat de hackers vooral geïnteresseerd zijn in Bics. Dat is een dochterbedrijf van Belgacom dat wereldwijd telefoonverkeer regelt. In Afrika en het Midden-Oosten is het de belangrijkste telecomprovider. Vooral de conversaties met nummers in landen als Jemen, Syrië en andere door de Amerikanen als ‘schurkenstaten’ omschreven landen zouden geregistreerd zijn.

Het voorbije weekend hebben specialisten bij Belgacom het hele systeem schoongemaakt. Belgacom heeft volgens verschillende bronnen ook een klacht ingediend bij het federaal parket. Deze liet alvast weten dat het onderzoek naar de hacking van Belgacom wijst in de richting van “internationale ‘state-sponsored’ cyberspionage”.

In kringen van veiligheidsdiensten bestaat weinig twijfel dat de NSA achter de spionage zit. Daar wijst onder meer de aard van de informatie op waar de hackers in waren geïnteresseerd. Naar verluidt zou de Amerikaanse ambassadeur op het matje worden geroepen en verwachten sommigen een diplomatieke rel.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.