[video] Surveillance aan de grens van de VS met Canada

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0N4NWqn9eOE&w=600&h=335]

In deze video demonstreert de ACLU Vermont hoe ingrijpend de surveillance is aan de grens tussen de VS en Canada. Automatische nummerplaatherkenning, drones, gezichtsherkenning, grenspatrouilles, … De ACLU doet het ook allemaal uitgebreid uit de doeken in een rapport met de titel Surveillance on the Northern Border. Het is een treffende illustratie van de gevaarlijke ontwikkelingen die sedert 9/11 niet alleen grensstaat Vermont, maar evenzeer de hele Verenigde Staten en geleidelijk aan ook de rest van de wereld in een wurggreep nemen.

De pertinente kernvraag die de ACLU in het rapport stelt, is of de gigantische kost van al die surveillance maatregelen ook een aantoonbaar effect heeft op onze veiligheid. Het staat vast dat de wildgroei aan surveillance onze privacy, onze burgerrechten en onze vrijheden grondig aantast. Maar er is nauwelijks of geen bewijs dat onze wereld en onze omgeving er ook veiliger door worden. Surveillance on the Northern Border toont nog maar eens dat de controlestaat-in-wording massaal weggesmeten geld is én een bedreiging voor onze democratie en onze fundamentele rechten.