NMBS installeert bewakingscamera’s op treinen

We weten al langer dat de NMBS graag meespeelt in het opbod aan surveillance maatregelen. Stations werden de afgelopen jaren systematisch vol gehangen met bewakingscamera’s en nu doen ze daar nog een serieuze schep bovenop door 130 Desiro-treinstellen uit te rusten met bewakingscamera’s. De komende twee jaar zal treinbouwer Siemens in totaal 305 van dit soort treinstellen uitrusten met een camerasysteem. De camera’s zijn volgens de NMBS in de eerste plaats bedoeld als afschrikking en zouden daarmee passen in de strijd tegen agressie en vandalisme.

Maar zo werkt het dus niet. Als het moet (en blijkbaar moet het), dan zullen we tot in den treure blijven herhalen dat camerabewaking niet helpt. Zeker niet tegen dit soort misdrijven. Dat wijzen alle (binnen- en buitenlandse) onderzoeken telkens weer uit. Waar er voor andere misdrijven op korte termijn soms een (verwaarloosbaar) klein positief effect is, is dat effect bij gevallen van agressie en geweld onbestaande. Logisch, aangezien agressie een impulsieve daad is waarbij de daders niet eerst even nadenken of er wel een bewakingscamera in de buurt is.

Over het kostenplaatje wordt in de pers niet gesproken. Maar aangezien de installatie, het onderhoud en het toezicht van bewakingscamera’s een wel heel erg dure maatregel is, zal het zeker en vast niet over een klein bedrag gaan. Weggegooid geld, dat de NMBS beter kan besteden aan sociale maatregelen en meer personeel. Dat soort ingrepen werkt wel, in tegenstelling tot camerabewaking. En het zou de doorsnee treingebruiker het hoogst onaangename gevoel besparen dat hij permanent in het oog wordt gehouden.

1 REACTIE

  1. Daar hebben ze blijkbaar geld voor. En dat terwijk hun treinstellen rijdend schroot zijn en de kleinere stations nog steeds geen elektronische informatieborden hebben. Moest de trein gratis zijn zou er in elk geval een pak minder agressie zijn…

Reacties zijn gesloten.