Edward Snowden ontvangt Sam Adams Award

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Z5Kc6Cp1HHw&w=600&h=335]

Wikileaks publiceerde gisteren een reeks korte filmpjes van de uitreiking van de Sam Adams Award aan Edward Snowden in Moskou. De Award is genoemd naar een CIA-analyst die tijdens de Vietnamoorlog het leger van de Verenigde Staten ervan beschuldigde opzettelijk de kracht van de tegenstander te onderschatten in functie van politieke doelen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een groep gepensioneerden van de VS veiligheidsdiensten.

Snowden had het over de gevaren van massale spionageprogramma’s en maakt daarmee nog eens de redenen duidelijk waarom hij het bestaan en de draagwijdte van de afluisterpraktijken onthuld heeft. Een paar quotes:

“This is not about any sort of particular program, this is about a trend in the relationship between the governing and the governed in America. That is increasingly coming into conflict with what we expect as a free and democratic people. If we can’t understand the policies and the programs of our government, we cannot grant our consent in regulating them.”

“As someone very clever said recently, we don’t have an oversight problem in the US we have an undersight problem.”

People all over the world are realizing that these programs don’t make us more safe, they hurt our economy, they hurt our country they limit our ability to speak and think and live and be creative, to have relationships, to associate freely.”

Snowden stelde ook het onderscheid nog eens op scherp tussen surveillance die gericht is op het verhogen van onze veiligheid en surveillance als een massale big brother die de hele bevolking bespioneert.

“There’s a far cry between legal programs, legitimate spying, legitimate law enforcement where it’s targeted, it’s based on reasonable suspicion, an individualized suspicion, and a warranted action – and a sort of dragnet mass surveillance that puts entire populations under a sort of eye that sees everything, even when it’s not needed.”