Vastgoedsite wil drones inzetten

droneHet was te voorzien en te voorspellen (en vooral ook te vrezen) dat ook in België commerciële drones hun intrede zouden doen. Vastgoedsite Billionhomes wil nu ook drones inzetten om huizen te fotograferen. Op die manier wil ze haar database, die de gegevens van ruim 3 miljoen Belgische woningen verzamelt, nog wat meer stofferen. Dat dit soort praktijken tot nader order nog steeds illegaal is, kan de vastgoedsite blijkbaar niets schelen.

Billionhomes plaatst informatie van Belgische woningen online, ook als die niet te huur of te koop zijn. De beheerders van de website willen binnen de drie maanden zes onbemande vliegtuigjes inschakelen om onaangekondigd woningen te fotograferen. (Het Laatste Nieuws)

Helemaal nieuw zijn de plannen van Billionhomes overigens niet. Dajo Hermans van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen geeft tegenover Het Laatste Nieuws toe dat drones in de sector al gebruikt worden. In september 2013 pakte vastgoedkantoor HEBO uit Sint-Kruis nog uit met de Belgische primeur dat de firma drones gebruikt om haar panden te verkopen. Alleen gebeurt dat in die gevallen nog met medeweten van de huiseigenaar, terwijl volgens Billionhomes die toestemming blijkbaar niet nodig is.

Op die manier wordt er nog maar eens een grens verlegd. Drones worden al ingezet door politiediensten, als uitbreiding van de camerabewaking. Of in de landbouw of bij archeologisch en ander wetenschappelijk onderzoek. Waar drones tot voor kort nog iets waren voor oorlogsgebieden, mogen wij nu ook volop “meegenieten” van deze nieuwste techniek. Ons recht om niet bespied of bespioneerd te worden, zijn we al langer kwijt gespeeld. Maar dat hoeft niet te betekenen dat we ons daar ook bij moeten neerleggen en al helemaal niet dat we creeps als Billionhomes zomaar hun gang moeten laten gaan.

Wat ons betreft is er maar één mogelijke reactie op dit soort schending van de privacy: simpelweg verbieden en bij elke overtreding zware boetes opleggen. Dit is zo’n flagrante aanfluiting van onze basisrechten dat het eigenlijk zelfs geen discussie zou mogen waard zijn. Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van de FOD Mobiliteit is duidelijk. “Hij wijst erop dat drones in het Belgisch luchtruim enkel zijn toegestaan voor testvluchten, wetenschappelijke doeleinden en zaken van openbaar nut. Voor commerciële doeleinden mag het niet.” Duidelijk toch?

Lees ook:

Meer over drones bij datapanik.org.

3 REACTIES

    • Noem je dit vooruitgang?
      Om commerciële drogredenen de privacy met de voeten treden is eerder terugkeren naar de tijden van de despoten.

  1. Deze drones vliegen maken gebruik van de openbare weg, iets wat publiek toegankelijk is. Nergens staat er dat deze drones over huizen of privaat grondgebied vliegen…

Reacties zijn gesloten.