VS willen nationale databank met ANPR-gegevens invoeren

anpr-nummerplaatIn de Verenigde Staten heeft de federale overheid vergevorderde plannen voor een zogenaamde national license plate reader database. Daarin zouden alle data worden opgeslagen die verzameld worden via automatische nummerplaatherkenning. Zoals steeds onder het mom dat op die manier meer criminelen gepakt zouden worden. Maar critici wijzen erop dat vooral de risico’s voor de privacy gigantisch zijn en vergelijken de databank alvast met de NSA-praktijken.

Burgerrechtenbeweging ACLU: “We have no objection to law enforcement officials checking license plates to see whether they’re associated with a stolen car or a felon evading arrest. But the government’s access to vast amounts of data on ordinary, law-abiding citizens raises concerns about potential abuse,”

ACLU maakte een verhelderend filmpje waarin wordt uitgelegd wat de potentiële gevaren zijn.

UPDATE (20/02/2014)
Daags na de publicatie over de nationale databank met ANPR-gegevens, laat de Washington Post weten dat de plannen afgeblazen zijn. Maar is de databank effectief afgeblazen of is hij slechts tijdelijk in de koelkast gezet tot de storm van protest overgewaaid is?

UPDATE 2 (18/03/2014)
Dan Froomkin in The Intercept: Reports of the Death of a National License-Plate Tracking Database Have Been Greatly Exaggerated