Europees Parlement stemt voor sterke netneutraliteit

netneutraliteit_128pxHeuglijk nieuws voor elke voorstander van netneutraliteit. Donderdag heeft het Europees Parlement tegen het oorspronkelijke voorstel van Eurocommissaris Kroes gestemd. Dat voorstel bevatte een heleboel zwakke punten en werd door critici toepasselijk als nepneutraliteit omschreven. Het Europees Parlement heeft daar nu duidelijk afstand van genomen en ondubbelzinnig gekozen voor een open en neutraal internet.

Het heeft er een tijdlang slecht uitgezien, zoals we hier al eerder geschreven hebben. Maar onder meer de gezamenlijke inzet van ngo’s als Access Now, La Quadrature du Net en EDRi heeft het tij nog kunnen keren. Ook Bits of Freedom heeft stevig weerwerk geboden tegen het voorstel van eurocommissaris Kroes, omdat netneutraliteit zoals die nu in Nederland geldt, door het voorstel verloren dreigde te gaan.

Het goedgekeurde voorstel moet weliswaar nog door de Raad van Ministers worden behandeld voordat het definitief wordt. Maar die Raad heeft in het verleden reeds aangegeven netneutraliteit te willen beschermen en de stemuitslag in het Europees Parlement is signaal dat moeilijk genegeerd kan worden. Europa lijkt op de goede weg om netneutraliteit stevig te verankeren.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.