EU verkwanselt netneutraliteit

Na de afschaffing van netneutraliteit in de Verenigde Staten, lijkt het in Europa dezelfde foute richting uit te gaan. De Europese Commissie en het Europees Parlement stellen beiden dat ze netneutraliteit in de hele EU willen vastleggen, maar de voorlopige tekst van een nieuwe wet zegt iets anders. In Nederland, dat in 2012 als eerste land in Europa en tweede land wereldwijd netneutraliteit wettelijk vastlegde, wordt uiteraard ongerust gereageerd. Maar ook andere landen zouden er goed aan doen om het voorstel van de Europese Commissie, zoals het nu voorligt, af te wijzen en enkele essentiële aanpassingen te vragen.

Het voorstel voor een nieuwe telecomwet dat de Europese Commissie afgelopen najaar presenteerde, bevat wel bepalingen over netneutraliteit, maar ook een groot aantal uitzonderingen. Door die uitzonderingen is van echt neutraal en open internet geen sprake. Digitale burgerrechtenorganisaties roepen het parlement daarom al geruime tijd op om het voorstel van de Europese Commissie aan te passen, maar vinden vooralsnog weinig gehoor.

Janneke Sloetjes van Bits of Freedom: “Het Europees Parlement kan met een paar relatief eenvoudige wijzigingen netneutraliteit garanderen. Het is pijnlijk te moeten constateren dat dat tot nu toe nog niet is gelukt”. Het lijkt erop dat parlementsleden met de Europese verkiezingen in aantocht graag politiek succes willen boeken door de telecomwet, die ook de hoge kosten voor roaming in het buitenland afschaft, zo snel mogelijk aan te nemen. Daar dreigt netneutraliteit de dupe van te worden en dat is zowel slecht nieuws voor burgers als voor innovatie. Eigenlijk profiteren vooral grote telecombedrijven van de voorgestelde regels.

De stemming in het Europees Parlement wordt over twee weken verwacht. Bits of Freedom roept alvast de Nederlandse leden in het Europees Parlement op zich in te zetten voor het behoud van de Nederlandse netneutraliteit.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.