Videotheek /// The Internet’s Own Boy (2014) – een documentaire over het leven van Aaron Swartz

The Internet’s Own Boy is een gloednieuwe documentaire over het leven van computerprogrammeur en internetactivist Aaron Swartz.

Swartz was als tiener onder meer betrokken bij het ontwikkelen van de rss-standaard en het oprichten van nieuwssite Reddit. Later ontpopte hij zich tot een uitzonderlijk getalenteerde hacker en cyberactivist die zich inzette voor vrije informatiestromen, modernisering van intellectuele eigendomsrechten en netneutraliteit. Zijn activisme bracht hem regelmatig in conflict met de Amerikaanse overheid, die hem uiteindelijk vervolgde in de zogenaamde JSTOR-zaak.

Swartz had van zijn abonnement op jstor, een database van academische artikelen en documenten van het MIT, gebruik gemaakt om nagenoeg de hele database, bijna vijf miljoen artikelen, te downloaden. Bedoeling was alle documenten online ter beschikking te stellen. De reden daarvoor was dat volgens Swartz de informatie voor iedereen vrij toegankelijk hoort te zijn, aangezien ze dankzij openbare financiering tot stand gekomen was.

Door de vervolging voor fraude en diefstal hing Swartz een gevangenisstraf van 35 jaar en een boete van een miljoen dollar boven het hoofd. Nog voordat de zaak zou voorkomen, pleegde Swartz echter zelfmoord. Volgens vrienden en kennissen was hij “tot de rand gedreven door wat een fatsoenlijke maatschappij niet anders kan bestempelen dan als bullying.” “Wie zoals Aaron echt gevaarlijk en briljant subversief is, wordt kapotgemaakt.”

The Internet’s Own Boy vertelt het volledige verhaal van Aaron Swartz, aan de hand van interviews met familie, vrienden en mensen waarmee hij nauw samen gewerkt en gestreden heeft om van het internet een vrijere plek te maken. De film kan op verschillende plekken gehuurd worden, maar is ook integraal, gratis en in verschillende formaten te bekijken, te streamen en te downloaden via The Internet Archive. Of uiteraard gewoon bovenaan deze pagina. Er is ook een torrent beschikbaar.

The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz
Regisseur: Brian Knappenberger
documentaire, 105 min.