EFF waarschuwt voor opofferen van onze rechten na terreuraanslagen in Parijs

De Electronic Frontier Foundation waarschuwt voor de ideeën rond nieuwe anti-terreurmaatregelen die in de nasleep van de aanslag tegen het weekblad Charlie Hebdo de kop opsteken.

“Het komt vaak voor dat overheden na een terreuraanval snel allerlei nieuwe wetten aannemen, zonder stil te staan bij de privacyrechten die hiervoor worden opgeofferd. Zelfs als we rouwen om de slachtoffers bij Charlie Hebdo, moeten we waakzaam blijven voor elke poging om nieuwe surveillance- en opsporingsmaatregelen door te drukken. Deze uitbreiding van bevoegdheden zal waarschijnlijk vooral moslims en andere minderheden treffen.”

“Er zijn tal van voorbeelden waarbij landen na een terreuraanslag of bij een ernstige dreiging, als angst en rouw de boventoon voeren ten koste van de vrijheid van meningsuiting en privacy, nieuwe wetgeving doorvoeren. Wetten die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Dat de gevolgen voor onze rechten en vrijheden verreikend kunnen zijn, hebben we al kunnen zien in de Verenigde Staten, in het Verenigd Koninkrijk en recent nog in Australië.”

Daarom pleit de EFF ervoor om de vrijheid van meningsuiting te beschermen door alle rechten te verdedigen.

In Wake of Charlie Hebdo Attack, Let’s Not Sacrifice Even More Rights