Bits of Freedom wil dat overheid de noodzaak van elke privacyschendende maatregel ook effectief aantoont

Bits of Freedom merkt op hoe snel na de moord op de medewerkers van Charlie Hebdo, de discussie over veiligheid en privacy alweer de kop opsteekt. Maar ook al is het normaal dat dit soort terreurdaden een heftige emotie teweeg brengt, dan nog is het ongepast om – zeker als politicus – vanuit die emotie te reageren. Vooral als het gaat over politieke maatregelen die onze vrijheden en rechten inperken en onze rechtsstaat aantasten.

“Wij vinden het opmerkelijk dat wordt gesproken over het verder opgeven van onze privacy voor meer veiligheid. Zouden we ons als maatschappij wel sterk maken voor dat ene grondrecht, op vrije meningsuiting, en niet voor dat andere, privacy? Immers, om de rechtsstaat te beschermen moeten we deze juist niet verder uithollen.”

Bits of Freedom wil daarom dat dit soort maatregelen niet overhaast wordt genomen en pleit voor een zinvolle discussie over de noodzaak van bevoegdheden van geheime diensten en politie. BoF wil dat de regering bij elke maatregel die inbreuk maakt op onze privacy goed nadenkt of deze maatregel ook daadwerkelijk noodzakelijk is. Bestaan er geen alternatieve maatregelen die hetzelfde kunnen bereiken, maar die minder inbreuk maken op onze burgerrechten. Met andere woorden: is de maatregel wel echt proportioneel?