Het verschil in discours over veiligheid

leger-op-straat-in-antwerpen-2

Het verschil in discours over veiligheid werd vandaag extra in de verf gezet, toen zowel Bart De Wever (N-VA) als Daniël Termont (SP.a) aan het woord kwamen over de aanwezigheid van het leger in het straatbeeld.

Burgemeester De Wever kondigde op het VTM-journaal nog meer veiligheidsmaatregelen aan voor Antwerpen. Naast de inzet van paracommando’s voor bewakingsopdrachten, denkt De Wever onder meer aan nog meer rampalen voor gebouwen, beter beveiligen van ramen en deuren van gebouwen en maatregelen om de politie beter te beschermen.

“Het leger is maar één onderdeel van een een verscherpt veiligheidsbeleid dat we in heel Europa nog jaren zullen voelen. De vraag is niet of er een aanslag komt, maar waar en wanneer de volgende zal plaatsvinden.”

Voor de Gentse burgemeester Daniël Termont daarentegen is het inzetten van militairen in het Gentse straatbeeld geen optie. De lokale politie kan de situatie perfect zelf aan. “De korpschef zegt dat er manschappen genoeg zijn en die leveren ook fantastisch werk.”

“In een moderne democratie zoals de onze, komen militairen alleen in een oorlogssituatie op straat, en daar zijn we nog ver van verwijderd.”

Hij wordt daarin bijgetreden door de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD). “Hier zorgt de politie voor de veiligheid en ze doet dat goed. Het beeld van een Bruul met patrouillerende para’s is niet het beeld dat ik van mijn stad wil hebben.”

Olie op het vuur

Nu mag u twee keer raden welk discours nog wat extra olie op het vuur gooit, dat van burgemeester De Wever of dat van burgemeesters als Termont en Somers. Gewapende militairen in een stad zien rondlopen draagt al niet bepaald bij tot een veiliger en geruster gevoel, integendeel. Als passant word je voortdurend aan de dreiging herinnerd en wordt er nog meer angst opgeroepen. De aanpak en het taalgebruik van de Antwerpse burgemeester dreigen die onrust en het onveiligheidsgevoel nog verder aan te wakkeren.

Te koop lopen met “extra veiligheidsmaatregelen” en die lang en breed uitsmeren in de media, getuigt van een beangstigende vorm van profileringsdrang. Begrijpe wie kan wat de Antwerpse burgemeester uiteindelijk denkt te bereiken, maar duidelijk is dat de spierballen van Bart De Wever ons geen millimeter vooruit helpen als het gaat over terreurbestrijding. Door te polariseren werkt zijn discours net omgekeerd.

Neen, dan liever de nuchtere aanpak van de Gentse en de Mechelse (en andere) burgemeesters. Zij negeren de terreurdreiging niet, maar weigeren mee te gaan in een opbod aan oorlogstaal. Wat we vandaag nodig hebben, zijn dit soort ontmijners en geen burgemeesters die extra olie op het vuur van de angst gooien.

leger-op-straat-in-antwerpen-1