Campagne Iedereen Spion gelanceerd

iedereen-spion-koppie

We hadden nog maar net het bericht geplaatst over de vrolijke video van La Parisienne Libérée, toen in Nederland de splinternieuwe campagne van het Utrechtse medialab SETUP van start ging. Met Iedereen Spion willen ze laten zien hoe makkelijk men eigen én andermans data weggeeft. En anders dan velen denken, is dat helemaal niet onschuldig.

“Met uitzondering van naaktfoto’s lijkt niet alle informatie die we verkopen in ruil voor gratis online diensten even ‘schadelijk’. Maar doordat bedrijven al die persoonlijke data combineren, ontstaat er een heel nauwkeurig beeld van wie we ‘zijn’, wat we willen en wat we (gaan) doen.

Daarmee wordt het mogelijk om ons te sturen richting gewenst gedrag, wat veelal ‘commercieel gewenst gedrag’ is, maar ook sociaal of politiek gewenst gedrag kan zijn. Om dat te voorkomen, moeten we ons beseffen dat we wél iets te verbergen hebben. Voor onszelf, én voor anderen.”

In één luik van de campagne worden er koffiemokken verkocht met foto’s van andermans kinderen. Ongevraagd, want de ouders van deze kinderen weten van niets. Toch kan dat zonder probleem en volledig wettelijk, maken de makers van de webshop duidelijk. “De fotografen hebben hun werk zélf beschikbaar gesteld op Flickr, onder een licentie die commercieel hergebruik toestaat. We mogen dus met deze foto’s doen wat we willen.”

Ondertussen heeft het Utrechtse SETUP al meerdere boze reacties gehad. Ook hebben ouders zich gemeld van kinderen die afgebeeld stonden op de mokken met de vraag of de verkoop van de mokken gestopt kan worden. Blijkbaar hebben de initiatiefnemers op een pijnlijke manier duidelijk gemaakt dat iedereen toch wel iets te verbergen heeft. De campagne bestaat verder uit een postercampagne rond sociale media en een reeks video’s over camerabewaking. Mooi initiatief.