Onderzoek toont nog maar eens dat camerabewaking duur en nauwelijks efficiënt is

security_cctvLokale politici die vandaag van veiligheid een verkiezingsthema maken, moeten blijkbaar camerabewaking hoog in het vaandel dragen. Al was het maar om de indruk te wekken dat ze toch iets doen tegen onveiligheid en overlast. Tegen beter weten in, want elk ernstig onderzoek rond camerabewaking trekt telkens weer dezelfde conclusies. Namelijk dat camerabewaking een grote kost is voor de gemeentebegroting en dat bewakingscamera’s geen of nauwelijks effect hebben op onveiligheid en overlast.

In het Zuid-Hollandse Leiderdorp is het niet anders. De liberale VVD had tijdens de verkiezingscampagne beloofd dat er cameratoezicht zou komen en dat dat de gemeente veiliger zou maken. Coalitiegenoot D66, niet bepaald een voorstander van camera’s op straat, wist te bedingen dat er eerst onderzocht zou worden wat de voors en tegens van de camera’s zijn.

De eerste conclusie in het rapport is dat cameratoezicht vooral duur is. Een bewakingscamera kost tussen de 15.000 en 20.000 euro. Maar dat is slechts een fractie van de kosten. Met verbindingen, een bemande toezichtcentrale, het reageren op meldingen en het beheer lopen de kosten makkelijk op tot het tienvoud.

De tweede conclusie is dat de camera’s voor het tegengaan van woninginbraken en het opsporen van inbrekers geen nut hebben. Daarvoor is de spreiding van inbraken over de gemeente te groot. Om overlast tegen te gaan, zijn camera’s evenmin een oplossing. “Jongeren zullen mobieler zijn dan de camera’s.”

Het enige nut dat de onderzoekers zijn voor bewakingscamera’s, is het inzetten ervan in parkeergarages tegen inbraken in voertuigen. Maar daar ligt volgens de gemeente de verantwoordelijkheid dan weer bij de eigenaar van de parkeergarage.

Conclusie? Zoals in het merendeel van de gevallen blijkt ook hier weer dat camerabewaking geen zin en geen nut heeft. Het is enkel een efficiënte manier om de gemeentelijke financiën de dieperik in te jagen.

Meer over camerabewaking:

1 REACTIE

  1. Dit artikel richt zich vooral op camerabewaking op het openbaar domein en alhoewel dat niet onze klanten zijn, ben ik ervan overtuigd dat “slimme” camera’s wel kunnen helpen bij het detectoren van geseinde voertuigen en dergelijke. Of ze echt de inbraken kunnen tegengaan, is inderdaad twijfelachtig.

    Echter: camerabewaking bij particulieren en bedrijven kan zeker wel efficiënt zijn, op voorwaarde dat de doelstellingen duidelijk besproken en afgebakend zijn !

Reacties zijn gesloten.