Legerbaas loog over door NSA-spionage verijdelde aanslagen in België

verrekijkerEddy Testelmans, baas van de militaire inlichtingendienst ADIV, zei tijdens een interview in 2013 dat de Amerikaanse NSA drie terreuraanslagen hielp te verijdelen in ons land, maar dat blijkt nu niet waar te zijn. Dat schrijft De Tijd, op basis van een gelekt rapport van het Comité I.

Generaal-majoor Testelmans deed de uitspraak tijdens een interview met het magazine MO*. Hij wilde op die manier weerwerk geven aan de onthullingen van Edward Snowden over de illegale spionagepraktijken van de NSA. Om in de verf te zetten hoe nuttig het werk van de NSA wel is, verwees Testelmans naar drie terreuraanslagen die dankzij informatie van de NSA zouden verijdeld zijn in België. Hij baseerde zich op nota’s die hij had gekregen van de top van de NSA en die ook gebruikt werden door de NSA om zich te verdedigen voor het Amerikaanse parlement na de onthullingen van Snowden.

Nu blijkt dus dat er helemaal geen drie aanslagen dankzij de NSA zijn verijdeld in ons land. Dat staat te lezen in een vertrouwelijk rapport van toezichthouder Comité I over de relaties tussen de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst met de NSA. “De ADIV antwoordde het Comité I desgevraagd dat de door de NSA aangeleverde informatie geen drie aanslagen had voorkomen, maar slechts nuttig had bijgedragen tot een betere informatiepositie in één concreet Belgisch terrorismedossier.”

In een opiniebijdrage voor MO* reageert Kristof Clerix, die destijds het interview met de generaal publiceerde, tevreden. “Goed dat de waarheid uiteindelijk toch naar boven komt.”

Het was beter geweest als de generaal al tijdens het interview had aangebracht dat de info over de aanslagen afkomstig was van NSA zelf, of dat hij tenminste achteraf MO* had geïnformeerd toen bleek dat de informatie ‘gerelativeerd en dus afgezwakt’ moest worden, zodat we een rechtzetting konden publiceren. Dat is helaas niet gebeurd.

Gelukkig heeft het Comité I intussen zijn controle-opdracht vervuld, en de juiste feiten aan het licht gebracht. Het toont aan dat de democratische controle op de inlichtingendiensten in België in dit geval gewerkt heeft.

Moraal van het verhaal? Vertrouw geen geheime inlichtingendiensten. Noch van Amerikaanse, noch van Belgische, noch van andere makelij. Maar dat wisten we natuurlijk al langer dan vandaag.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.