Aral Balkan over Spyware 2.0 tijdens re:publica 2015

“Beyond the Camera Panopticon is de presentatie die designer en maatschappelijk verantwoord ondernemer Aral Balkan gaf tijdens het re:publica 2015 congres.

Hij schetst een duister beeld van wat hij omschrijft als spyware 2.0 en het Camera Panopticon. Het zijn de Facebooks en Googles van deze wereld (maar bijvoorbeeld ook het Internet of Things) die van onze data een product en van surveillance de mainstream gemaakt hebben.

Spyware is the perfect term to call the services, devices, and connectivity offered by companies whose business model it is to observe and study us in order to manipulate our behaviour for profit.

Gelukkig laat Balkan het niet alleen bij de kritiek. Hij werkt zelf ook aan onafhankelijke technologieën die onze fundamentele vrijheden en democratie moeten helpen beschermen. Dat doet hij onder meer via Ind.ie. Doel van dit alles is de controle over onze eigen data heroveren. En dat hij over dit alles uitgesproken ideeën heeft, blijkt uit onder meer op zijn blog en uit de presentatie hierboven.

Je hoeft het niet altijd met de man eens te zijn, maar gedreven en inspirerend is Balkan zeker.

Balkan vertelde overigens een vergelijkbaar verhaal tijdens de Nederlandse Big Brother Awards. De transcriptie daarvan kan je hier lezen.

1 reactie
  1. Privacy Piraat 3 jaar ago