Voor uw agenda

We weten ook wel dat niet iedereen onze agenda voortdurend in de gaten houdt. Daarom maken we van deze gelegenheid gebruik om nog eens uw aandacht te vestigen op een paar data in de (zeer) nabije of iets verdere toekomst.

citizenfourTe beginnen met nu vrijdag 29 mei. Dan vertoont de Gentse cinema Sphinx de film Citizenfour. Deze documentaire van Laura Poitras over de onthullingen van Edward Snowden won onlangs nog terecht een Oscar. Poitras toont de dagenlange interviewsessies tussen Snowden en Greenwald in een hotelkamer in Hongkong. Klinkt saai? Integendeel. Door de thrillerachtige montage lijkt het alsof je de ontmoeting zelf ter plaatse meemaakt. Het resultaat is een verbluffende film over wat met reden een historisch moment in de geschiedenis mag genoemd worden. De vertoning in Sphinx Gent is net geen primeur voor België (de film was een paar weken geleden ook te zien tijdens Docville), maar dat maakt het niet minder een must see.

Een goeie week later vinden de jaarlijkse 1984 Action Days plaats. Dit is een internationale campagne die jaarlijks georganiseerd wordt in de periode rond de eerste publicatiedatum van George Orwells boek “1984”. 8 juni dus. Alle info en een paar suggesties over wat je kan doen vind je hier. De video die de 1984 Action Days aankondigt, kan je onderaan dit bericht bekijken. Wie zelf zin en inspiratie heeft om iets te organiseren, mag het ons altijd laten weten (onze public key vind je ook op die pagina).

bba-logo-small15 oktober vindt de uitreiking van de Big Brother Awards, editie 2015, plaats. Met die Awards worden de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar netjes te kijk gezet. De Big Brother Awards worden georganiseerd door de Liga voor Mensenrechten en dit jaar gaat de uitreiking door in de KVS in Brussel. Meer info volgt later.

Van 16 tot 18 oktober zijn er de Freedom Not Fear dagen in Brussel. Dit is het ideale weekend om privacy-activisten, burgerrechtenorganisaties en kritische individuen uit heel Europa te ontmoeten en te netwerken of gewoon een praatje te slaan met gelijkgezinden die een even gezonde afkeer hebben van de controlewaan en alles wat met surveillance te maken heeft. Wie één van de vorige edities bijgewoond heeft, weet dat deze dagen altijd inspirerend en stimulerend zijn. Ook hier, ten gepaste tijde meer details.

Overigens willen we er zeker geen gewoonte van maken om onze agenda ook nog eens als een bericht te dubben. Vanaf nu moet u hem weer zelf in het oog houden (dat kan overigens ook in de rechterkolom). Maar als u zelf activiteiten hebt die u in de kijker wil zetten (Belgium only, sorry), aarzel dan niet om ze door te spelen. Alles waaruit een gezonde afkeer voor de controlewaan blijkt, is altijd welkom.