Politie in de Verenigde Staten maakt steeds meer gebruik van militaire surveillance high tech

Cccamp2015Het roemruchte Chaos Communication Camp van de Duitse hackersvereniging CCC heeft een paar dagen geleden de deuren gesloten. Voor wie er niet bij kon zijn en de livestreams gemist heeft, blikken we de volgende dagen terug op een paar markante lezingen.

De eerste in het rijtje is Mainstreet Policing Meets Military-Grade Surveillance van Catherine Crump. Crump is medewerkster van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU. Ze toont tijdens haar lezing hoe in de Verenigde Staten biometrische en andere surveillancetechnologieên, die in een militaire context ontwikkeld werden, ook in het alledaags politiewerk binnensijpelen.

In the United States, people increasingly understand that local police departments often possess high-tech military grade weapons and equipment designed for the battlefield. But what people don’t realize is that the same police departments often also possess very sophisticated surveillance technology that can be used to monitor, track and record the population as we all go about our everyday activities. The talk will explore the kinds of surveillance technologies now in the possession of ordinary police departments far from any crime or terrorism hotspots.

De video duurt een klein half uurtje. Je kan hem hieronder bekijken of bij media.ccc.de in verschillende formaten downloaden.

De gevaren van ANPR camera’s

Catherine Crump gaf vorig jaar ook een korte TED-lezing over ANPR. Camera’s met nummerplaatherkenning zijn stilaan alomtegenwoordig in de VS en worden uiteraard gebruikt om criminelen en verdachten op te sporen. Maar de data die verzameld worden, vormen ook een bedreiging voor onschuldige burgers, zoals Crump laat zien. Langs deze weg verzamelt de politie immers een enorme hoeveelheid persoonlijke informatie over elke autobestuurder. Haar waarschuwing geldt overigens niet alleen voor de Verenigde Staten, maar evenzeer voor bijvoorbeeld België. Ook hier is ANPR aan een stille opmars bezig en dat is niet alleen slecht nieuws voor wie iets mispeuterd heeft. Het is ook slecht nieuws voor ieder van ons.