De Marx Brothers over de beveiliging van wachtwoorden

Chico en Groucho Marx illustreren mooi het geworstel met wachtwoorden. Het fragment komt uit de film Horse Feathers die dateert van 1932. Zoveel is er blijkbaar sedertdien nog niet veranderd.

Grappig, maar ook weer niet. Lees er maar eens het verhaal van een klant van het Amerikaanse Frontier Communications op na. Toen die het wachtwoord voor zijn e-mail vergeten was, bleek er geen reset knop te vinden op de website. Er zat niets anders op dan de helpdesk te bellen, waar hij terecht kwam bij ene Shawn.

Shawn asked Silverman for some basic pieces of information — his account number or landline number, the e-mail address he was having trouble with, and the last four digits of his Social Security number. The Frontier employee then asked Silverman what password he tried to type in.
“I’m not comfortable giving out passwords. Is there a password reset page?” Silverman asked.
“I’m sorry there isn’t,” Shawn replied. “Are you OK with me posting the password in chat? It is a secure network and I have the password in front of me.”
Silverman pointed out how ridiculous this system is but accepted Shawn’s offer and received the password. Before ending the chat, Shawn tried to sell Silverman antivirus software, computer tech support, or “identity protection.” Silverman declined. The Frontier system then e-mailed Silverman a full transcript of the chat, including the password in plain text. The only information Frontier obscured was his account number.

Frontier Communications, niet eens een kleine provider, bleef tegenover Ars Technica volhouden dat ze op een uiterst veilige manier omspringen met paswoorden. Tja. Dan liever de Marx Brothers. Daar valt tenminste nog mee te lachen.