4.620 euro GAS-boetes voor de Witte van Zichem

GAS-kruimelsHet was een tijdje stil rond de GAS-boetes. Alsof er geen vuiltje meer aan de lucht was. Ten onrechte, zo blijkt. In Antwerpen kregen twee 14-jarige jongeren een GAS-boete omdat ze in Park Spoor Noord een tak afbraken van een boom waarin ze aan het spelen waren. Absurdistan ten top? Nee hoor, volgens politiewoordvoerder Sven Lommaert. “Het gaat om een boom in een park die daar gezet is om iedereen een aangename sfeer te bezorgen. Als daar stukken van de natuur of infrastructuur worden kapotgemaakt, dan moeten onze mensen ingrijpen.” Mooi toch, hoe je in het ambtenarees kan praten over spelende kinderen.

Dat GAS-reglementen vol absurditeiten zitten, wisten we al langer. Dat “per ongeluk een tak van een boom afbreken” daar ook onder valt, is een nieuwe aanwinst voor dat lange rijtje. Het toont nogmaals aan dat de Gemeentelijke Administratieve Sancties, zoals het onding voluit heet, de weg breed open leggen voor willekeur en partijdigheid.

Het voorval in Antwerpen inspireerde de bekende viroloog Marc Van Ranst om “De Witte” van Ernest Claes nog eens te herlezen. Maar dan met het oog op wat het kattenkwaad van de de Witte zou opleveren aan GAS-boetes. Het optelsommetje plaatste hij op zijn Facebook-pagina: “Op het einde van het verhaal is het totaalbedrag aan GAS-boetes opgelopen tot 4.620 euro.” Wie zelf jong geweest, zal dit enkel kunnen beamen. Waar gespeeld wordt, vallen nu eenmaal af en toe brokken. Maar wat vroeger nog gerelativeerd kon worden, krijgt vandaag meteen het stempel overlast mee en riskeert een GAS-boete. Mensen als Sven Lommaert en zijn GAS-ambtenaren kunnen enkel nog denken in regeltjes en repressie. Met pijnlijke gevolgen, zoals voor de twee 14-jarigen die zo vermetel waren om in een park in een boom te willen klimmen.