Koksijde zet Very Irritating Police in tegen asielzoekers

asielzoekers-arriveren-in-koksijde

Een paar jaar geleden lanceerde politiecommissaris Nico Paelinck aan de Belgische Westkust de Very Irritating Police, kortweg VIP. Het plan van de korpschef kwam er kortweg op neer dat de lokale politie hangjongeren permanent zou volgen, controleren, intimideren en bij voorkeur wegpesten. Jongeren lastig vallen tot ze uit het straatbeeld (of toch dat van Koksijde) verdwijnen, het leek wel de wereld op zijn kop. De aanpak oogstte veel kritiek en het leverde de politiezone Westkust in 2012 bij de uitreiking van de Big Brother Awards twee verdiende prijzen op, een juryprijs en de publieksprijs.

Nu recidiveert commissaris Paelinck door zijn VIPs opnieuw uit de kast te halen. Slachtoffer zijn deze keer niet de jongeren, maar asielzoekers. Het principe blijft hetzelfde. De politie van zone Westkust gaat de verwachte 300 asielzoekers in de luchtmachtbasis nauw volgen en controleren. Het VIP-team wordt daarvoor versterkt met vier voltijdse politieagenten. Daarnaast worden ook de patrouilles van leger en politie verdubbeld en zullen twee veiligheidsagenten van Securitas 24 uur op 24 aanwezig zijn. Dat en meer staat te lezen in de faq rond asielopvang die op de gemeentelijke website te vinden is.

Zwartslapers

De maatregelen worden door het gemeentebestuur letterlijk aangekondigd als een aanpak om de inwoners gerust te stellen. Kers op de taart is de uitspraak van korpschef Paelinck: “Als we op de tram iemand van buitenlandse origine zien, weten we niet of het gaat om iemand zonder papieren, een asielzoeker of een mensensmokkelaar. Dat mogen we niet zomaar laten gebeuren.” Door de strenge controles wil de commissaris vermijden dat er “zwartslapers” in de asielopvang verblijven.

Je zal maar in Koksijde wonen of op vakantie gaan en toevallig een kleurtje hebben. Dan kan je volgens de korpschef enkel sans-papier, asielzoeker of mensensmokkelaar zijn. Wie “van buitenlandse origine” is, kan deze dagen de kusttram beter vermijden.

In een interview voor Radio1 probeert burgemeester Vanden Bussche de pil nog te vergulden met de bewering dat de naam “very irritating” weliswaar provocerend is, maar dat het eigenlijk om “gewoon politiewerk” gaat. Iets wat moeilijk te geloven is als we de woorden van korpschef Paelinck nog eens herlezen.

Fout, fouter, foutst

Maar los van de op zijn zachtst gezegd ranzige woordkeuze, kan je niet anders dan deze aanpak als compleet fout bestempelen. Dat mensen vooraf ongerust zijn en om verduidelijking vragen, is een normale zaak. Maar de boodschap die burgemeester en korpschef hier meegeven, speelt enkel in op de angst en de verzuurde reacties van wie liever geen vluchtelingen wil en al helemaal niet bij hen in de buurt. Een hele groep wordt gestigmatiseerd en krijgt, nog voordat ze in de gemeente aangekomen zijn, een stempel van probleemgevallen opgeplakt. De onderliggende boodschap is dat, wat burgemeester en korpschef betreft, de asielzoekers in Koksijde niet welkom zijn. Very irritating, inderdaad, zo’n visie.