Internet verandert in een groot glazen huis

Begin november organiseerde Mozilla in Hamburg een experiment met de bedoeling online tracking voor een groter publiek zichtbaar te maken. Reizigers werden uitgenodigd om te overnachten in een rustig appartement langs de drukke Reeperbahn. Dat dachten ze toch. Want wat er gebeurt op het moment dat ze inloggen op de wifi, kan je bekijken in de video hieronder. Welkom in het glazen huis dat het internet is …

Met het experiment wilde Mozilla zichtbaar maken hoe het internet verandert in een groot glazen huis waar persoonlijke informatie aan allerlei partijen wordt blootgesteld. Bedrijven verzamelen en gebruiken die data voor hun eigen doelen, zonder dat gebruikers dit doorhebben. Voor Mozilla is het daarom belangrijk dat mensen via eenvoudige tools hun privacy kunnen beschermen. Winston Bowden: “Het open en vrije web is een waardevol iets dat we moeten beschermen. Gebruikers moeten dan ook de controle over hun eigen data houden.”