Duurzaamheid is de echte realpolitik van deze tijd

windmolens-drones

Rob Wijnberg legt in De Correspondent nog eens uit waarom de respons van onze Europese politieke leiders op de aanslagen in Parijs langzaamaan angstwekkender wordt dan de terreurdaden zelf.

Het lijkt wel een circulaire economie van machtsuitbreiding: terwijl aan de ene kant drones nieuwe generaties haatdragende jihadisten helpen rekruteren, timmert men aan de andere kant de grenzen, stations en openbare ruimten dicht. De grote winnaars: het militair-industriële complex, de surveillancestaat en de onderbuik. De grote verliezers: onze grondrechten, onze kernwaarden en het gezonde verstand. Want dat gezonde verstand leert: meer controle en massale surveillance helpen niet in de bestrijding van terrorisme.

Volgens Wijnberg is de duurzame oplossing wel degelijk voorhanden: duurzaamheid zelf.

Wie ook maar een millimeter verder kijkt dan de 24-uurs-wurggreep waarin onze nieuwsvoorziening én politiek zijn beland, kan niet anders dan concluderen dat er geen effectievere manier bestaat om terrorisme de kop in te drukken dan een economie op zon, wind en biogas.

Niet alleen omdat IS en olie bijna onlosmakelijk verbonden lijken, maar vooral ook omdat klimaatverandering zelf in toenemende mate gezien wordt als een katalysator van sociale onrust en geweld. Zo bezien is duurzaamheid niet alleen de manier om de opwarming van de aarde te voorkomen. Je koelt er ook broeinesten van sociale onrust mee af.

Wijnberg eindigt zijn artikel met een pleidooi om het perspectief om te keren. Vandaag wordt een duurzame samenleving als utopisch gezien en is zero tolerance en maximum surveillance het toonbeeld van realisme. Terwijl het precies andersom is.

De hermetisch afgesloten, repressieve controlestaat die terroristen bombardeert tot ze opgeven of allemaal dood zijn, is veiligheidsdenken van het meest naïef-utopische soort. Zonnepanelen op daken en elektrische auto’s op de snelweg: dát is de echte realpolitik van deze tijd.

Het is een pleidooi waar we ons voor de volle honderd procent kunnen achter scharen.

van-zwart-naar-grijs

Lees het volledige artikel bij De Correspondent: Waarom duurzaamheid de echte realpolitik van deze tijd is. En terwijl u daar toch bent, overweeg dan eens een abonnement te nemen of cadeau te doen. U steunt er een uniek journalistiek project mee en zal er geen seconde spijt van hebben.