U heeft toch niets te verbergen?

link-icon“Als we een beetje privacy opgeven dan kunnen inlichtingendiensten ons verlossen van terrorisme. Tenminste dat denken ze. De combinatie van onwetendheid met angst mag er niet voor zorgen dat we basisrechten opgeven, zelfs niet als dat in het voordeel van terroristen is.”

Pieterjan Van Leemputten, redacteur bij Data News, haalt in een opiniebijdrage scherp uit naar de vraag van veiligheidsdiensten om meer toegang te krijgen tot ons digitaal privéleven.

“Technologie verbieden of met behulp van de fabrikant kraken is nutteloos op lange termijn. Als we bitcoin verbieden dan zal IS zijn eigen cryptocurrency uitvinden of iets anders gebruiken. Als inlichtingendiensten elke smartphone kunnen openen dan zullen terroristen andere methodes vinden. Winst op korte termijn met een prijskaartje dat de hele maatschappij treft. (…) Zonder encryptie kan je niet internetbankieren, valt ook de politie af te luisteren en kunnen tegenstanders van het regime in Iran, China, Syrië enz… niet vrij spreken.”

U heeft toch niets te verbergen?