“De toegevoegde waarde van minister Jambons ideetje is bijzonder twijfelachtig”

Koen Vidal legt in De Morgen de vinger op de wonde bij het ideetje dat door minister Jambon gelanceerd werd over een databank met de vingerafdrukken van elke Belg. En als het even kan zelfs met gezichts- en irisscans. Voor Vidal is de toegevoegde waarde van al die draconische maatregelen die we de jongste maanden over ons heen kregen bijzonder twijfelachtig.

vingerafdrukWie een samenleving wil beschermen, moet heel doelgerichte maatregelen treffen tegen reële bedreigingen. Om de whereabouts van een tiental IS-terroristen in kaart te brengen heb je geen reusachtig datanet nodig maar eerder excellente inlichtingendiensten met voldoende krachten die de Arabische taal en cultuur kennen. En als je echts iets aan het brede probleem van radicalisering wilt doen, zijn er helaas geen intellectuele sluipwegen. Dan kun je niet anders dan slim investeren in onderwijs, de arbeidsmarkt en allerlei bestaande emancipatiehefbomen.

Het is bijzonder jammer dat de huidige regering dit een debat vindt voor naïeve wereldverbeteraars. Maar wie is hier eigenlijk de naïeveling? Diegene die denkt dat je de radicalisering van jongeren kunt tegengaan door iets aan hun vaak lamentabele onderwijssituatie te doen, of diegene die denkt dat je aan de hand van virtuele maatregelen terroristen kunt pakken?