Minister Jambon wil ‘schild’ van 1.000 slimme camera’s

link-iconVanaf 2018 moet het quasi onmogelijk zijn dat je in België nog ergens met de auto rijdt zonder dat je gefilmd wordt. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil daarvoor een cameraschild installeren dat bestaat uit een duizendtal hoogtechnologische camera’s die u vanaf 260 plaatsen boven de snelwegen in de gaten houden. Ze worden bovendien geïntegreerd in al bestaande camerasystemen van verschillende steden. Opmerkelijk is dat er zich volgens de federale politie geen privacyprobleem stelt, want “de informatie wordt enkel doorgegeven aan politiediensten die deze nodig hebben voor hun job.” De installatie van het ANPR-netwerk kost de federale regering 35 miljoen euro. De eerste camera’s worden wellicht nog dit jaar geïnstalleerd.