Iraans doctoraatsstudent in Brussel slachtoffer van paranoia [Update]

Wat een Iraans doctoraatsstudent gisteren in Brussel meemaakte, is jammer genoeg een perfecte illustratie van de “cultuur van de angst” waar we sedert de terreuraanslagen met open ogen in getuimeld zijn. Het is gelukkig niet dramatisch afgelopen (behalve de shock voor de student). Maar een heel klein beetje gezond verstand, wat goede wil en een pak minder paranoia hadden de hele affaire makkelijk kunnen vermijden.

Een winterjas in de zomer, een paar loshangende draden en vooral een ‘vreemd’ uiterlijk. Meer was er niet nodig om van Reza A., een doctoraatsstudent van Iraanse afkomst, een terreurverdachte te maken. De man werd op de knieën gedwongen en urenlang onder schot gehouden, de ontmijningsdienst kwam ter plaatse met een explosievenrobot en het centrum van Brussel werd de hele tijd afgesloten.

Absurd, zegt u? Dan toch vooral ook de reactie van politiecommissaris Christian De Coninck. Die beweerde achteraf dat er sprake geweest was van een taalprobleem, terwijl de student vloeiend Engels spreekt. Ook mocht Reza A. de documenten die toonden met welk onderzoek hij bezig was, niet tevoorschijn halen. Omdat de agenten het niet vertrouwden. “Bovendien reageerde hij abnormaal,” aldus de politiecommissaris. Dan vragen we ons af wat dan wel een normale is in dergelijke situatie. Je wordt omsingeld door gewapende agenten, die niet willen luisteren naar wat je zegt en die niet willen dat je je papieren toont. Een mens zou van minder “abnormaal reageren”.

Een “misverstand” doordat de student “enkel Engels” sprak – zoals het voorval achteraf werd uitgelegd? Ons lijkt het eerder op een vorm van psychisch geweld van de kant van de Brusselse politie. Dit kan je niet langer klasseren onder oplettendheid en voorzichtigheid, iets waarvoor we nog alle begrip zouden hebben. Sedert de terreuraanslagen lijken paranoia en racial profiling steeds meer de bovenhand te halen. Dit moet dringend gekeerd worden, voordat onze “cultuur van de angst” letterlijk slachtoffers zal eisen.

Meer lezen

[Update 25/7/2016] De Brusselse politie wil de UGent en haar student doen opdraaien voor de kosten van de grootschalige interventie. ‘We zijn het kostenplaatje aan het berekenen’, zegt politiewoordvoerder De Coninck in Bruzz. ‘Het gaat om de werkuren van onze politiediensten, die van de federale politie en van ontmijningsdienst Dovo. Dat alles gaan we proberen terugbetaald te krijgen van de UGent en haar student, via de rechtbank.’ (De Standaard, 25/7/2016)

Dat maakt het verhaal helemaal hallucinant. Iets wat Jan Nolf in een opiniebijdrage ook duidelijk maakt: Politie riskeert in eigen voet te schieten in zaak met Iraanse student. De UGent treedt hem daarin bij: ‘Misverstand moet je niet juridisch uitvechten’.

[Update 23/9/2016] De universiteit krijgt uiteindelijk toch de in beslag genomen stralingsapparatuur terug. De zaak krijgt ook geen gerechtelijk staartje. Reza A. zal niet moeten opdraaien voor al die nutteloze politiekosten. Terecht.