Camera’s moeten inhaalverbod vrachtwagens afdwingen

In België is het voor vrachtwagenchauffeurs verboden om in te halen bij regenweer. Een overtreding die nauwelijks bekeurd wordt, omdat het moeilijk te controleren is. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil daar nu verandering in brengen. Hij wil een koninklijk besluit zodat automatische camera’s het inhaalverbod kunnen controleren. Zo moeten flitspalen en trajectcontroles boven de weg ervoor instaan dat het inhaalverbod écht wordt afgedwongen.

Transportfederatie Febetra heeft vragen bij de maatregel. Die is volgens haar te complex, zeker voor buitenlandse chauffeurs. Isabelle De Maegt van Febetra: “Die camera’s gaan het aantal overtredingen niet terugdringen. Minder complexe regels zouden dat wel doen.”

Dit bericht is er eentje voor de rubriek domme maatregelen. Eén omdat je zo kan voorspellen dat de maatregel niet zal werken. En twee omdat het een typevoorbeeld van function creep is. We hebben een maatregel die we niet kunnen afdwingen (inhaalverbod bij regenweer) en we hebben camera’s hangen. Dus 1 + 1 = 2? Neen. Een maatregel die je niet kan afdwingen, kan je ook niet afdwingen met camera’s. Het blijft ook een pervers spelletje om camera’s altijd maar meer bevoegdheden te geven. Camera’s voor trajectcontrole zijn er voor de trajectcontrole. Punt. En om de absurditeit van het voorstel van Bellot te illustreren nog dit citaat uit het artikel: “De wetgever moet onder andere nog bepalen hoeveel regen er moet vallen voor het inhaalverbod geldt. En of camera’s moeten worden uitgerust met regensensoren, zodat ze weten dat het regent.”