Veiligheidsdiensten ontkennen hulp NSA bij arrestatie Salah Abdeslam

link-iconDe Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed pakt uit met het verhaal dat de Belgische politie de bijstand zou hebben ingeroepen van de National Security Agency (NSA). Experts van de NSA zouden het telefoonverkeer hebben opgevolgd van de mannen die de uitvaart bijwoonden van Chakib Akrouh. Akrouh stierf samen met terreurverdachte Abdelhamid Abaaoud tijdens de raid op een safehouse in Saint-Denis.

Het federale parket, dat de onderzoeken naar de terreurcel van Parijs en Brussel voert, reageert niet op de bewering van Buzzfeed. Maar een bron binnen de veiligheidswereld doet het af als een ‘regelrecht indianenverhaal’. ‘Voor onze afluisteroperaties op Belgisch grondgebied doppen we zelf onze boontjes’, zegt een andere bron.

In het verleden raakten al verschillende details bekend over hoe Abdeslams adressen werden opgespoord. Het ging daarbij vooral om klassiek speurwerk en gsm-analyses, de NSA hoefde op Belgisch grondgebied niet tussen te komen. Ook het uitlezen van de gegevens van de gps uit huurwagens, om die vervolgens te kruisen met gsm’s die op die plekken actief waren, hielp de speurders stap voor stap dichter bij de arrestatie van Salah Abdeslam in het appartement in Vorst.

Het zou sowieso vrij bijzonder zijn dat een buitenlandse geheime dienst zomaar de toelating krijgt om in ons land een afluisteroperatie op poten te zetten. Op internationaal vlak wordt er wel samengewerkt tussen inlichtingendiensten, maar dan vooral om onderschepte informatie uit te wisselen. Rechtstreeks contact tussen de politie en de NSA is ook niet de normale gang van zaken. Voor ons land onderhoudt vooral de militaire inlichtingendienst ADIV contacten met de NSA. — bron: De Standaard, 22/8/2016