Groot-Brittannië en Frankrijk bouwen in Calais muur tegen vluchtelingen [update]

link-iconOm vluchtelingen te belemmeren aan boord te klimmen van vrachtwagens gaan Frankrijk en Groot-Brittannië een vier meter hoge muur bouwen aan de grensovergang in de Noord-Franse stad Calais. Die muur komt aan weerszijden van de belangrijkste invalsweg naar de haven van Calais, de N216. Hij zal één kilometer lang zijn en naar schatting 2,3 miljoen euro kosten. Die weg loopt net langs het vluchtelingenkamp, de zogenaamde ‘Jungle’, van Calais, waar nog altijd ongeveer 10.000 vluchtelingen verblijven. “We hebben al hekken geplaatst in Calais, maar mensen geraken er nog steeds door. Nu gaan we voor een muur”, klinkt Brits minister voor Migratie Robert Goodwill strijdvaardig.

Het idee is niet nieuw. Eind 2014 was er al een protestmars toen havendirecteur Jean-Marc Puissesseau met het plan op de proppen kwam. Vorige maand was er zelfs nog een petitie tegen opgestart. Lokale actiegroepen in Calais reageren dan ook zeer verontwaardigd nu de beslissing is gevallen. — lees verder bij De Standaard, 7/9/2016


De muur van glad beton moet de huidige afsluiting op het einde van de ringweg vervangen. Hij wordt 4 meter hoog, 1 kilometer lang, kost 2 miljoen euro en zal voorzien worden van camerabewaking en – cynisme ten top – planten en bloemen voor het uitzicht van de omwonenden van Calais.

[update] Ook De Morgen heeft het over deze nieuwe muur van de schande en laat onder meer François Guennoc van de lokale ngo Auberge des Migrants aan het woord. “We hebben al kilometers en kilometers ijzeren hekken en camerabewaking die geen enkele oplossing bieden. Dit is weggegooid geld. De mensen zullen gewoon verder trekken om de muur te omzeilen. Ze zullen ook nog meer risico’s nemen om aan boord te raken van vrachtwagens. In de voorbije maand betreurden we al vier doden. Drie migranten werden verpletterd toen ze aan boord wilden raken van een rijdende truck. Eén kwam om bij een gevecht met mensensmokkelaars, die hun prijzen omwille van de moeilijkheidsgraad nog zullen verhogen.”

Vanessa Saenen van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) deelt zijn bezorgdheid. “We geloven niet in een muur als oplossing. Muren stoppen mensen nooit. De enige oplossing is dat de dramatische situatie voor migranten en vluchtelingen in Calais, die al bestaat sinds 2000, verandert. Er moet gedacht worden aan structurele opvang. Deze opvang vindt best niet alleen plaats in Calais maar ook elders in Frankrijk.” Ook Guennoc van de Auberge des Migrants vindt dat de miljoenen beter daarin worden geïnvesteerd. “Met de 2 miljoen euro die ze nu gaan besteden aan de muur kunnen ze menswaardige opvang bouwen voor 2.000 mensen.”

Guennox stelt dat zowel het VK als Frankrijk hun duit in het zakje kunnen doen “In Calais zijn er nu twee groepen migranten: mensen die naar het VK willen en mensen die elders in Frankrijk geen onderdak vonden. Londen zou voorrang kunnen geven aan migranten die recht hebben op gezinshereniging, omdat ze familie wonen hebben in het VK. Frankrijk zou in logement moeten voorzien voor wie asiel bij ons wenst, maar er is een pijnlijk tekort aan plaatsen. Nochtans willen steeds meer inwoners van het kamp weg. Telkens er een bus aankomt van een erkend asielcentrum zijn er meer mensen die weg willen dan er plaatsen zijn.” — lees verder bij De Morgen, 7/9/2016