Videotheek /// Oliver Stone: Snowden

Patriot voor de een, landverrader voor de ander: weinig publieke figuren zijn zo omstreden als de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Regisseur Oliver Stone baseerde zich op de boeken ‘The Snowden Files’ van Luke Harding en ‘Time of the Octopus’ van Anatoly Kucherena, en schetst wat de voormalige CIA-medewerker ertoe heeft aangezet om duizenden pagina’s geheime informatie van de NSA te lekken, en zo de wereld te informeren dat we massaal worden bespioneerd. Joseph Gordon-Levitt zet Snowden in deze deels biopic en deels spionagethriller neer als een jeugdige, slimme jongeman die zich er niet van bewust lijkt welke sinistere geheimen hij zou blootleggen. We volgen hem van bij het leger tot aan zijn baan als analist voor de NSA. Naarmate het verhaal vordert worden we steeds dieper ondergedompeld in een labyrint van angstaanjagende onthullingen.

Snowden
Drama, 134 min., 2016
Regisseur: Oliver Stone
Componist: Craig Armstrong, Adam Peters
Met: Joseph Gordon-Levitt, Melissa Leo, Zachary Quinto, e.a.
Officiële site